Over geluk

Ik moest laatst denken aan mijn laatste alumnibijeenkomst, zo'n driekwart jaar geleden. We kwamen samen met de paar afgestudeerden van mijn opleiding om even gezellig bij te kletsen. Het is toch leuk om te horen dat iedereen op totaal verschillende plekken uitkomt, ondanks dezelfde studie. Toen zat iemand te vertellen hoeveel hij werkte, hij maakte lange dagen, met een week van 60/70 uur. Dat werd ook zo'n beetje van hem verwacht. Maar, zei hij, hij verdiende wel heel goed. Wat hij daarna zei -en mijn antwoord- is altijd blijven hangen: "Noor, jij bent slim genoeg om dat ook te doen." en mijn antwoord daarop was: "Nee, ik ben te slim om dat te doen." Ik hoefde er niet eens over na te denken.

De laatste tijd moet ik daar weer aan terug denken. Ik ben een beetje zoekende, wat wil ik nou, hoe wil ik de rest van mijn leven doorkomen? Ik bedoel, ik ben 24, ik moet de rest van mijn leven nog werken. En eerlijk is eerlijk, je moet genoeg geld hebben om te kunnen leven en af en toe eens leuke dingen te doen, maar voor de rest vind ik geld compleet onbelangrijk. Je moet je hart volgen vind ik, al betekent dat dat je huisvrouw (of -man) wordt (dit is uiteraard niet van toepassing op mij, ik zou me een ongeluk vervelen).

Veel mensen die ik ken, denken daar niet zo over. Zij vinden dat je veel moet verdienen, succesvol moet zijn, of op zijn minst heel veel van de wereld moet zien en avonturen moet beleven. Misschien dat alle ellende van de afgelopen jaren mij heeft laten inzien dat dat helemaal niet belangrijk is.
Wat ik al zei, geld verdienen staat niet bovenaan mijn prioriteitenlijstje. En succesvol zijn... ach, vroeger wilde ik Zakenvrouw van het jaar worden (niet uitlachen ajb!), ik moet er nu niet aan denken. Ik wil een baan hebben waarbij ik nuttig bezig ben en waarbij ik gewaardeerd word, moet ik dan ook nog perse in het managementteam zitten? Ik weet het niet.
En ik wil niet reizen. Ik wil op vakantie ja, ik wil niet maanden lang reizen of in het buitenland wonen. Dat laatste heb ik al gedaan en dat was leuk, maar ook voldoende. Ik ben een rasechte Nederlandse (Ja Maxima, De Nederlander bestaat wel!) en ik hou van de seizoenen (zelfs van alle regen), het brood, de verschillende culturen die er rondlopen, de nuchterheid en de tollerantie. (Ja, die hebben we wel ja, ookal brult iedereen tegenwoordig van niet, of dat we er te veel van hebben. Maar goed, dat is weer een ander onderwerp).

Op dit moment ben ik gelukkig met hoe mijn leven eruit ziet. Ik heb niet de baan van mijn dromen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee heb hoe die eruit ziet. Nu is voor mij ook geen moment om daar over na te denken, al helemaal niet om daarop actie te ondernemen. De rust is eindelijk weergekeerd en het is nu tijd om mezelf terug te vinden. Daarna zal ik een kijken hoe mijn toekomst eruit moet zien. En als dat nog in een middelmatig dorp is, met een middelmatige baan met een middelmatig salaris, maar met mijn mannetje helemaal gezond en mensen waar ik van hou om me heen (en hopelijk een uitgegeven boek ;))... ach... als IK er maar gelukkig mee ben!

1 reacties:

Anoniem zei

Haai lieverd, wat een prachtige blog! Helemaal fijn dat jij gelukkig bent, je verdient het na alle *** jaren!
Dikke zoen Cissy