Over de elicitatie van dodelijke blauwe schermen

"Ik denk dat we zometeen echt even moeten sparren over de elicitatie van de BSOD. Triggert half vier jou?"

Als ik dit met een stalen gezicht tegen je zou zeggen, zou je denken dat ik geschift was, of gewoon vreselijk veel verstand van zaken had? Ik denk zo maar het eerste. En toch zijn dit allemaal woorden die ik de afgelopen paar maanden langs me heen heb horen gaan tijdens het werk (of die me werden ingefluisterd door Pat).

De elicitatie van het Blue Screen of Death kwam het eerst op mijn pad, overigens niet samen in een zin. Een collega moest volgens een boek een elicitatie doen (nee, ik ben de f niet vergeten), wat een beetje lastig is als je niet weet wat het is. Na wat googlen krijg je het volgende: Elicitatie: het begrijpen van het probleem waarvoor een (geautomatiseerde) oplossing wordt gezocht. Ok, pastte wel goed in de context, namelijk requirementslevenscyclusbeheer (galgje spelen?).

Het dodelijke blauwe schermpje was echter een ander verhaal. Ik moest namelijk een Engelse tekst vertalen naar goed Engels en toen ik geconfronteerd werd met de 'dramatische' zin: "otherwise you will be served with the Blue Screen of Death" schoot ik vreselijk in de lach. Kwam de technische collega erbij om te kijken hoe het ging, ik verhaal uitleggen (ik was nog aan het nahikken), zegt ie dodelijk serieus: "Ja, wat is er met de BSOD?" Dat blijkt dus dat hele irritante blauwe foutmeldingenscherm van Windows te zijn waar ik vroeger mee werd doodgegooid. Blijkbaar gebeurde dat zo vaak dat ze er een echte naam voor hebben verzonnen. "Pffff," zei hij, "dat weet toch iedere systeembeheerder?" Juist, zie ik eruit als een systeembeheerder?

Sinds Pat weer aan het werk is, doet hij heel veel aan sparren. Nee, hij slaat geen collega's in elkaar (dat was het eerste wat mij te binnen schoot namelijk), hij is dan aan het overleggen. En dat moet wel goed gebeuren, want hij moet niet iets triggeren. Wat zoveel betekent als eh... iets teweeg brengen... geloof ik. Leuk hoor, zulke 'professionele' collega's :S Pat lacht zich er een deuk om, die vond het altijd al stom als ik zei dat ik ging lunchen. Dan ging ik gewoon middageten.

En de afgelopen maand ben ik ook weer helemaal ondergedompeld in het applicatie-jargon. Mijn gesprekken van de afgelopen week zien er een beetje zó uit: "Ja, dat klopt, maar als u toch gaat virtualiseren en uw Unix-server gaat vervangen voor een Intel-machine met quadcore dan kunt u de IAS inruilen voor de WLS in het kader van toekomstperspectief. Dat kost inderdaad wel wat meer, maar als we dan een 0-migratie uitvoeren van NUP's naar CPU's en u neemt er dan een burgerlicentie bij dan kan ik er gratis RAC of Diagnostic en Tuning voor u bij doen. Dat moet wel, want anders bent u niet compliant. Prima, dan ga ik meteen de orderdocs. aanvragen."

Geweldig he, vak-taal :)

4 reacties:

Anoniem zei

Jeee Noor, zal ik dan met psychologische termen gaan smijten ;-) Ik was je inderdaad kwijt na het eerste stukje, maar aan het einde snap ik je :-D (toch minder blond dan gedacht...hahahaha)

Mail je nog wat dates door?!

x Cissy

Non zei

nog een SOA geschreven?

Heerlijk he al dat Jargon :P

Ik zone meestal out wanneer mijn collega's hiermee beginnen ;)

ribo zei

Los van het jargon: 'pastte' (in: Ok, pastte wel goed ...) is fout. Hoort nl. bij verleden tijd van 'passen'. Het werkwoord 'pasten' wordt misschien gebruikt door nerds (van het Engels 'paste'), maar is natuurlijk geen Nederlands.

Noortje zei

Spelfoutje. Tja, ook dat gebeurt hier.