Over het grijpen van geluk

Update

Ik was net even sprakeloos. Sjoukje Jansen is afgelopen nacht overleden. Jeetje, heftig. Ondanks dat ik haar nooit gekend heb... toch even slikken. Wat mij betreft is ze nog steeds Persoon van het jaar.

http://www.persoonvanhetjaar.nl/Sjoukje_Jansen-20486.htm

Zaterdag 6 juni 2009

Vriendin Bella kwam vanmiddag gezellig een bakkie doen. Gewoon bijkletsen, interessante boeken en films bespreken, zeuren over werk... Nou ja, je kent het wel. En op een gegeven moment kwamen we tot de conclusie dat er veel mensen zijn die ongelooflijk lopen te zeuren over hele kleine dingen. En dan bedoel ik ook zeuren; niet hun hart luchten, even schelden en dan verder, maar echt zeuren. Gewoon aanstellen bedoel ik dan.

Ikzelf kan dat sowieso erg slecht hebben. "Kijk naar anderen die het slechter hebben." denk ik dan. En, stiekem ook (hoewel ik dat een vreselijk ego gedachte vind), "Waarom zeur jij over zoiets kleins, terwijl ik mijn mond hield over zoiets groots?" Maar de laatste tijd denk ik dan vooral aan Sjoukje Jansen. Wie?? Hoor ik je denken. Sjoukje Jansen.

Een aantal maanden geleden kwam ik via via op haar hyves-pagina terecht, en bij haar blogs. Sjoukje heeft ALS, een ongeneeslijke en uiteindelijk dodelijke spierziekte. Ze schrijft elke dag (en dan ook echt elke dag!) een blog over hoe ze zich voelt en wat ze gedaan heeft. Die paar maanden geleden, toen ik begon met lezen, zat ze alleen nog in een rolstoel. Ondertussen kan ze zich nauwelijks nog bewegen, zit ze aan de beademing en is ze nu bijna haar spraak kwijt. En toch... haar blogs zijn oneindig positief: ze geniet van de kleinste dingen en grijpt elke kans op geluk. Ik ken haar niet, behalve door haar verhalen, maar ik leef echt met haar mee. Mijn dag begint iets beter als die van haar goed is geweest, hij begint met een brok in mijn keel als het eens echt slecht met haar gaat (wat helaas steeds vaker is). Het voelt alsof ze een bekende is, die me iedere ochtend in haar leven laat.

Als ik nu iemand hoor zeuren, of als ik zelf die neiging op voel komen, denk ik regelmatig aan haar. Ze is ook voorgedragen voor Persoon van het jaar. Ik heb op haar gestemd. Mij heeft ze bewust gemaakt van ALS, wat de bedoeling is van haar blog.... maar ze heeft me vooral ook geïnspireerd.

Stem ook op Sjoukje: http://www.persoonvanhetjaar.nl/Sjoukje_Jansen-20486.htm

2 reacties:

Anoniem zei

Ha Noor, gisteren bij Guus Meeuwis in Heerenveen (weer erg mooi!) was er over dit onderwerp ook een mooi liedje! Dat we idd om ons heen moeten kijken, want er zijn altijd mensen die het slechter hebben!
xxx C

Anoniem zei

Vele Hyvesvrienden van Sjoukje hebben met haar meegeleefd zoals jij. En ze verdient het zo om de persoon van het jaar te worden.
Dus stem op Sjoukje, zou ook ik, tegen iedereen willen zeggen.

Een Hyvesvriendin van Sjoukje.