zij, Zij, ZIJ!!!!!

Ik pretendeer (mooi woord hè :)) niet dat ik altijd goed Nederlands schrijf, zonder spelfouten of grammaticale fouten. Ik probeer in mijn verhalen en blogs geen fouten te maken, maar vaak schrijf ik zo snel en lees ik het achteraf te snel door om echt foutloos te schrijven. Ook tijdens het praten zal ik ongetwijfeld wel eens rare dingen zeggen. Dus ik wil niet de Nederlandse lerares uithangen.

Maar.... je voelde hem waarschijnlijk al wel aankomen.... er is wel iets waar ik me vreselijk aan irriteer. Hun. Niet hun als in hen/hun. Dat vindt ik niet eens zo erg. Nee, hun als in zij. Een aantal maanden terug viel het me voor het eerst op, bij Pat. Hij zei iets van: "Hun hebben dat gedaan." En toen viel het me nog eens op, en nog eens, en toen begon ik te corrigeren. "Het is zij, Pat." En ik ben niet meer opgehouden met corrigeren, tot hij er helemaal gek van werd en er zelf op begon te letten.

Maar het was niet alleen Pat. Zodra ik er eenmaal op afgestemd was, hoorde ik het bij iedereen. Zijn ouders, mijn Pa, mijn collega's, zelfs het management! En dat zouden hoog opgeleide mensen moeten zijn!! Mensen... leer Nederlands!

Je merkt het, het irriteert me mateloos. Ik vind het niet zomaar een foutje, ik vind het vallen in de categorie Hennie/hunnie/hullie, me hond en dat is van mijn. En het begint mijn functioneren iets te belemmeren. De personeelsmanager stond laatst in de kamer waar ik zit, bezig een heel verhaal te vertellen. En het enige wat ik hoorde was: Hun deden.... Hun waren.... Hun werkten... Ik heb dat hele verhaal niet meegekregen, ik kon alleen maar denken: Het is zij, Zij, ZIJ!!!!

4 reacties:

Non zei

nuo iek viend ook dat hun nerlends meotun leuren heur!

Anoniem zei

Herkenbaar!!! Ik irriteer me er ook rot aan :-D

Lang leve abn!!

x C

HZ zei

Ook tijdens het praten zal ik ongetwijfeld wel een rare dingen zeggen.

Volgens mij zit hier een spelfout in?!?!

HZ

Noortje Merks zei

Helemaal gelijk HZ! Wat ik zei, ook ik zal wel eens dingen over het hoofd zien
Maar ik heb hem aangepast hoor :)