De Boekenwurm: Seizoensgebonden?

Ja, ik ga het nou toch echt hebben over boeken. Natuurlijk is een boek niet echt seizoensgebonden, tenminsten niet zoals groente, fruit en ewrtensoep. Maar sommige boeken zijn gewoon echt leuker in de zomer, of juist in de winter. En het veranderen van het weer zorgt er bij mij vaak voor dat ik ineens de behoefte krijg om een bepaald boek te lezen. Soms komt dit door de sfeer in het boek, vaak ook omdat ik het boek voor het eerst in die bepaalde periode heb gelezen.

Zo lees ik bijvoorbeeld elke lente (ja, daarmee bedoel ik ook elk jaar) Hasse Simonsdochter van Thea Beckman. Mijn favoriete kinderboek. Zodra het groen begint op te komen en het zonnetje de winterkou begin te verdrijven, verschijnt de eerste zin van het boek in mijn hoofd om niet meer te verwijnen tot ik het weer gelezen heb. "Oh, de suizelende wind door het jonge riet." Geweldig.

De winter is juist voor Konsalik, met Het vrouwenbataljon. Vroeg las en herlas ik dat boek, ingepakt in mijn dekbad, zittend tegen de verwarming, koude, gierende wind rond het huis. Zoiets blijft er in. Net zoals Lord of the rings. Ook een winterboek.

In de zomer hou ik juist meer van chicklits of detectives en thrillers. Jill Mansel, Karen Slaugher, Jonathan Kellerman komen dan voorbij. En ik heb het vermoeden dat ook de Twilightserie zomerboeken worden, maar dat ik nog even afwachten.

Nu kriebelt het voor de Sookie Stakhouse novels, waar ik aan kan voldoen (tenminste, bol.com voldoet daar over een paar dagen aan). En het kriebelt voor Kushiels Pijl van Jacqueline Carey. Wat over het algemeen vooral bij een broeierige zomer past, want een heerlijk sexy broeierig boek. Niet echt seizoensgebonden dus. Dat zal overigens nog wel even blijven kriebelen, aangezien ik die heb uitgeleend.

Het komt er dus zo'n beetje op neer dat ik elk jaar veel dezelfde boeken lees. Kijk, en daarom koop ik dus ook alle boeken die ik leuk vind. Anders moet ik een uitgebreider bieb-abonnement afsluiten om ook nieuwe boeken te lenen!

0 reacties: