Op de culturele toer: Het Zwanenmeer

Ja, je leest het goed. Het Zwanenmeer. Ballet. Hier was ik afgelopen dinsdag al heen met Bella, ik wilde er eerder over bloggen maar toen kwam de SCHNEE!!! op mijn pad en dat moest even voor. Maar nu dus het verslag van mijn nieuwste culturele experimentje.

Waarom dan het Zwanenmeer? Nou.... eh... ja.... eigenlijk geen idee. Ik zag ergens in de zomer een advertentie voor een voorstelling in Amsterdam. En ik wilde ineens. Het is tenslotte een echt klassiek liefdesverhaal. Maar ik deed er verder niks mee, tot Het Zwanenmeer ook naar Lelystad bleek te komen. Toen kon ik er niet meer omheen. Ik heb ooit één gruwelijke ervaring met ballet gehad voor Cultureel en Kunstzinige Vorming (vriendin Max kan er over meepraten), dus het was voor mij ook niet echt logisch. Maar goed... Bella meegesleurd in mijn culturele experiment, kaartjes besteld en afgelopen dinsdag zaten we dus in de zaal.

Ik wil eerst even iets duidelijk maken. Ballet haalt echt al het mannelijke uit de man. Maar dan ook alles. Dan kunnen ze nog van die hyperstrakke, alles onthullende leggings dragen, dan kunnen ze er nog zo'n grote sok in stoppen... ballet is gewoon niet mannelijk. En fotograferen in het theater -vooral met flitser- is echt een enorme faux pas (Mooi begrip he :) Vond het hier wel passen) Ok. Dat is eruit.

En ik vond het leuk. *shock* Ik vond het in ieder geval al leuk om het publiek te bekijken. Varierend van oma's met kleinkinderen, chique uitgedoste kakkers, gedistingeerde grijze hoofden tot in verstelen spijkerbroek lopende puisterige pubers (ik vermoedde hier een verplichting vanuit CKV). Zelfs bekende gezichten. Heel grappig.

Maar de voorstelling zelf vond ik ook enorm meevallen. Vooral toen ik eenmaal gewend was aan het hele "balletgebeuren", zoals een van de tegengekomen bekenden het zo mooi zei. Het is in het begin nogal lastig om in een verhaal te komen als dat alleen maar gedanst wordt. Maar zeker na de pauze was het wel te volgen. En ondanks dat ik geen balletliefhebber was, vond ik het toch eeng eslaagd experiment. Er zit misschien zelfs nog een kansje in dat ik nog wel eens een balletje ga kijken. Notenkraker wellicht?

Maar eerst mijn volgende experiment: Opera. Nog geen idee wat of wanneer. Bella heeft al laten weten dat ballet haar grens is en opera een stap te ver, dus ik ga denk ik mijn pa proberen mee te slepen. We gaan het zien. Op naar de volgende culturele toer!

2 reacties:

Anoniem zei

Ik heb al behoorlijk wat opera's gezien (en begeleid), meestal waren dat 'verplichte uitjes' die tijdens een tournee werden georganiseerd. Het meest bizarre was toch wel "Snow White", een hilarische operette van onze dirigent waarin Sneeuwwitje aan het spit werd geregen, de prins zich verkleedde als monnik/Rambo/skieër om zijn identiteit te vinden en de zeven dwergen met Sneeuwwitje onder de douche gingen. Megaleuk, maar het voelde erg... cultureel. Er liepen zelfs wat mensen weg. Maar goed, wees gerust: het is niet allemaal extreem. Veel succes bij het uitzoeken van een leuke voorstelling!

Groeten, Acsiknarf

Noortje zei

Hey Knarfje! Ja, jij hebt daar natuurlijk wel wat meer ervaring mee :) Ik denk dat ik inderdaad eerst iets minder extreems uitzoek, hoewel Snow White me wel grappig in de oren klinkt XD