Op de culturele toer: Shock and awe

Sommige mensen zullen nu waarschijnlijk gaan miepen dat dit niet echt cultureel is. Maar bekijk het zo: een bioscoop is een theater, een theatervoostelling is cultureel, dus een recentie van een bioscoop bezoek valt wel degelijk onder het kopje Op de culturele toer. Mooi, hebben we dat alvast uit de weg geruimd.

Gisteren was ik naar Avatar. In 3D. Ik wilde al een paar maanden (dus ook al voordat hij daadwerkelijk in de bioscoop draaide), maar door tijdgebrek van mijn culturele partner Bella, werd dat dus gisteren. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Avatar gehoord totdat ik eens onder het kopje Verwachte films van de bioscoop keek. Geen idee dat het de duurste film was, zelfs geen idee dat het 3D was. Het enige wat ik zag was "andere planeet" en een stelletje blauwe mensen. Ik heb altijd al een rare voorliefde gehad voor blauwe mensen (Denk je dat het toeval is dat de hoofdpersoon van mijn boek blauw is? Ik ben verrassend genoeg alleen nog nooit naar de Blue Men group geweest, maar dat terzijde), dus ik wist meteen dat dit echt een film voor mij was. Meteen naar Bella gemsnt: Is het nerdy als ik hier heen wil? Waarop het antwoord kwam: Ja, maar ik wil ook!

Dus wij naar Almere, elkaar uitgelachen vanwege die stomme bril en toen begon de film. Ik weet wat er op internet allemaal over wordt gezegd en er zit wel een kern van waarheid in. Het verhaal is wat cliche, het einde is nogal makkelijk, de karakters zijn niet echt diep uitgewerkt en de liefdesscene (tussen blauwe mensen!!!) had mijns inziens wel beter gekund, maar...

WHO THE HELL CARES?????!!!

Nee echt?? Wat een waanzinnige film! Al die negatieve punten, die bedenk je je achteraf pas. Nadat je stuiterend van het enthousiasme naar huis bent gereden (een beetje wiebelig omdat die stomme bril je compleet gedesorienteerd heeft gemaakt), uitbundig grijnzend hebt gedouched, dolgelukkig in slaap bent gevallen om vervolgens over blauwe mensen te dromen, daarna pas bedenk je je die negatieve dingen. Visueel overweldigend, zoals ze dat zo mooi noemen. En extra mooi natuurlijk vanwege de 3D, hoewel ik er het eerste half uur wel even misselijk van was. En wat het verhaal betreft... Ik hou daar wel van. Natuurvolk tegenover de industriele grootmacht. Ontluikende liefde en uiteindelijk de "goeden" die na een grote veldslag (in de ruimste zin van het woord) winnen door hun nieuw gevonden held. Een echte aanrader.

Shock and awe.

2 reacties:

Jane zei

Ga je mee wonen op Pandora?

Noortje zei

Mag ik dan ook blauw zijn?