Over de relativiteit van peren

Ik had het kunnen weten. Het is natuurlijk te verwachten dat als je mensen verzoekjes aan laat dragen, je dingen krijgt waar je zelf helemaal nooit aan zou denken. Zo ook het volgende verzoekje:

Ik wil graag dat je iets schrijft over de relativiteits theorie van albert einstein of iets over peren mag ook :D

Nou had ik geen idee wat deze theorie inhield, maar hou ik wel van een uitdaging, dus ik was vastbesloten om een grappig-intelligent stukje te schrijven waarin de relativiteitstheorie werd uitgelegd aan de hand van een stel peren. Meteen twee vliegen in één klap. Ha! Ja, dat had ik gedacht.

Laat het duidelijk zijn dat de enige vakken op de middelbare school waaar ik een absolute ramp in was, hoe hard ik er ook voor leerde (wat ik dus ook maar niet deed), natuurlkunde en wiskunde waren. Ik heb geen exacte knobbel, zelfs geen exact heuveltje. Bij mij is het gewoon een kuil. Zodra het ingewikkelder wordt dan het standaard rekenwerk en vooal als er lettertjes in formules voor gaan komen, ben je mij vaak al kwijt. Ik heb veel talenten, maar dit is er geen van.

Dus ik ging googlen. En als ik me ergens dom door ging voelen, waren het wel de artikelen die ik daar vond. Zelfs het meestal wel begrijpelijk Wikipedia sloeg me om de oren met enge termen en na de eerste paar regels was ik al lost. Zoekterm uitbreiden dan maar tot "Relativiteitstheorie begrijpelijke uitgelegd". Kreeg ik het volgende: 

De speciale relativiteitstheorie (1905) beschrijft de beweging van objecten waar geen krachten op werken. Het gaat uit van twee uitgangspunten: -Elke waarnemer die zich eenparig beweegt ziet dezelfde natuurwetten -De lichtsnelheid is een universele constante Omdat het onder deze regels zo moet zijn dat een lichtstraal voor twee waarnemers die ten opzichte van elkaar bewegen toch dezelfde snelheid moet hebben, gelden de normale regels van de Newtoniaanse mechanica niet meer

Eh, wha??? Ooookeeeee. Bedankt.
Ik had nu natuurlijk op kunnen geven. Kunnen zeggen: Ik schrijf wel een stom stukje over pratende peren en appelmoes. Of ik had kunnen besluiten om er gewoon helemaal niks mee te doen. Verzoekjes zijn tenslotte geen verplichtingen. Maar nu moest ik gewoon weten wat het was! Al was het maar een versimpelde basisversie van dat hele ding, ik moest en zou het te weten komen. Gelukkig was daar toen Kennislink:

De grondbeginselen van de relativiteitstheorie zijn heel eenvoudig. Iedereen heeft wel eens iets laten vallen in een rijdende trein of auto. Het doet er dan niet toe hoe snel men zelf voortbeweegt: 100 kilometer per uur met de trein of auto, of zelfs 1000 kilometer per uur in een vliegtuig. Altijd valt het voorwerp loodrecht naar beneden en altijd met dezelfde valsnelheid. Maar voor een achterblijver die de voortrijdende trein of het voorbijvliegende vliegtuig van verre gadeslaat, is de weg die het vallende voorwerp aflegt minder eenvoudig. Doordat het tijdens de val met de trein of het vliegtuig meebeweegt, valt het langs een grote boog naar beneden en niet langs een rechte lijn. Daaruit kan geconcludeerd worden dat het voorwerp al vóórdat het begon te vallen van zichzelf een snelheid bezat. Alleen: de reiziger die het voorwerp liet vallen kan die conclusie niet trekken. Tenzij hij versnellingen of vertragingen ondergaat, kan hij uit de loodrechte valweg niet opmaken of zijn omgeving onder hem wegvlucht, of dat hij zelf voortbeweegt. Al zijn waarnemingen hebben dus een relatieve waarde. Dat wil zeggen: ze staan in relatie (verband) met de omstandigheden waarin hij zich bevindt.


Pfff... daar kreeg ik honger van. Peertje?

-----
Verzoekje aangedragen door vriendin Bella (of Jane, of hoe ze zich op het net verder nog moge noemen ;))

2 reacties:

Laila zei

Noortje die aan ballet doet, Noortje die de relativiteit van peren beschrijft, Noortje verrast Laila op meerdere vlakken :)

LEUK! X Laila

Jane zei

JEEEEEEEEEEEEEEEJ Je bent een held! :D