Politiek blablaatje

Het kan niemand ontgaan zijn dat ons kabinet is gevallen (alweer). Je wordt op straat weer doodgegooid met politieke posters en pamfletjes, in elk nieuwsbericht is er wel een melding over deze of gene die wel of niet met partij zus en zo wil reageren of die partij bladiebla de schuld geeft van de val. Oftewel we worden weer doodgegooid met politieke campagnes.

Ik heb een hekel aan politiek. Ik snap dat er veel overlegd moet worden, dat partijen het onmogelijk altijd met elkaar eens kunnen zijn en dat er wel eens beloftes worden gedaan die bij nader onderzoek niet haalbaar zijn. Dat snap ik. Ik vind het niet interessant, maar ik snap het. Maar dat gekonkel eromheen! Wat een drama. Dan wordt er weer iets verkeerd gecommuniceerd of iets vergeten en hups, dan heb je weer zo'n motie van wantrouwen, of dan wordt de betrokken minister weer gedwongen om publiekelijk zijn mening te veranderen. Allemaal in het kader van de peilingen.

En nu is het kabinet gevallen en mogen we weer gaan stemmen. Dus het zieltjes werven is weer van start gegaan. Jehovas getuigen zijn er niks bij. Ineens zijn alle partijen weer geinteresseerd in wat er leeft op straat en zijn ze bereid om met alles en iedereen over hun standpunt te praten. Jaren zie je ze niet en zodra er gestemd moet worden rollen ze ineens de straat op. Nou moeten ze natuulijk ook naar buiten komen om al die modder te verzamelen waar ze mee gaan gooien naar andere kandidaten, dus kunnen ze dat mooi combineren. En uiteindelijk is degene die de mooiste praatjes ophangt en het publiek het meest naar de mond praat (of het meest tegen de heersende partijen aanschopt) de winnaar, ookal heeft hij/zij nog nooit iets klaargespeeld of uberhaubt zelf een idee geopperd.

En dat zit me nog het meeste dwars. Dat veel mensen die stemmen dat zomaar doen, zonder zich ook maar ergens in te verdiepen. Die horen iets waarvan ze denken: Daar heeft hij/zij gelijk in! Helemaal mee eens! En daar blijven ze in hangen, er wordt verder helemaal nergens naar gekeken. Of ze zien alleen die leuke charismatische kop. Misschien wordt er nog serieus gekeken naar alle partijpunten, maar als ik de opmerkingen hoor van willekeurig op straat geinterviewde mensen denk ik dat dat niet het geval is. Die zeggen namelijk altijd: "Ja, hij heeft gewoon goede punten." of "Nou, dat met die belastingen he, voor die auto's, daar ben ik het ook wel mee eens." (In Almere bedoelden ze hier eigenlijk mee: Nou, dat met die moslims he, daar ben ik het wel mee eens. Maar dat durfden ze niet te zeggen).  Het is allemaal vaag en als er op door wordt gevraagd zeggen ze: "Er moet gewoon wat veranderen." Oftewel, ze hebben geen idee. En dat irriteert me.

Ik probeer gesprekken over politiek ook altijd te vermijden. Op zich mogen mensen best weten waar ik op ga stemmen (ik heb nog geen idee) of op wie ik absoluut niet ga stemmen (PVV), maar het vervelende is dat mensen dan ALTIJD met je in discussie gaan als zij op een andere partij gaan stemmen. En daar heb ik dus geen behoefte aan. Het is net zoals met het geloof, een discussie daarover kan nooit goed gaan, want het komt er uiteindelijk bijna altijd op neer dat je elkaar van elkaars standpunt probeert te overtuigen. Ik word er in ieder geval altijd sjagrijnig van.

Het lijkt me duidelijk, ik ben niet geschikt voor politiek.

2 reacties:

HZ zei

In principe heb ik geen motie van wantrouwen inzake jou opinie over de NL politiek. Er staat 1 gek op (wilders) die zegt een paar mooie woorden en gelijk alle dombo's en simpele zielen uit NL (Almere) vinden het helemaal geweldig. Deze dombo's en simpele zielen hebben nog niets gepresteerd in hun leven en zullen dit ook nooit gaan doen. Een soort van hersenspoeling. Misschien maar de hele flevopolder met Wilders erop af laten drijven.

Maar naast de PVV heb je natuurlijk ook nog eens die verschrikkelijke linkse club, genaamd de SP. Gelukkig is die grote schreeuwlelijk aan de KANT gezet.

Nog even en dan is dat politieke gezeur weer afgelopen en stort het land langzaam maar verder nog dieper de afgrond in.

HZ

Noortje Merks zei

Zo sterk zou ik het niet zeggen, maar stiekem ben ik het een beetje met je eens HZ.

Behalve natuurlijk met het stukje "Misschien maar de hele flevopolder met Wilders erop af laten drijven." Zover ik weet ligt Lelystad namelijk ook nog steeds in de Flevopolder ;)