What's in a name?


 Zwagertje Bertus en schoonzusje Deedee zijn voor de nieuwe aanwinst bezig met het verzinnen van namen. Of ze weten het al, dat kan natuurlijk ook, maar ze gaan de uiteindelijke naam geheim houden tot na de geboorte. Een naam is belangrijk, vind ik. Een naam schept verwachtingen.

Ik zit daar een beetje over na te denken omdat ik mijn eigen naam tegenwoordig nogal vaak tegenkom. Vroeger was Noortje een zeldzaamheid. Ik was altijd de enige Noortje in de klas, maar deelde deze wel met drie Suzan(ne)s of vijf Patricia's. Ik had vond mijn naam helemaal niks. Als iemand me niet kende en me nog nooit gezien had, verwachtten ze een roodharig meisje met sproeten, die springerig en spontaan was. Als je ooit de Tina hebt gelezen weet je wat ik bedoel. Ik vond het niet passen bij die donkere ogen en dat donkere haar. Daar hoorde iets exotisch bij. Niet zoiets Hollands. Geen verkleinnaampje.

Ook de betekenis paste mijns inziens niet zo bij mij. Het kan twee betekenissen hebeben: God is mijn licht, of genade, medelijden. Gezien ik niet gelovig was/ben viel de eerste voor mij helemaal af en de tweede leek me niet passen.

Maar hoe ouder ik werd hoe beter mijn naam bij me ging passen. Er waren weinig mensen met mijn naam. Dat maakte me een stukje unieker en dat is altijd leuk. Ik besefte ook dat ik gewoon echt een Hollandse muts ben en dat ik het juist leuk vind om een echt Nederlandse naam te hebben. Want dat het echt een Nederlandse naam is, werd me duidelijk toen ik in Spanje ging studeren. Wat is me toen veel gevraagd wat mijn Spaanse naam was, waarop ik werkelijk geen antwoord had. Ik geloof dat Nuria er het dichtst bij in de buurt kwam, maar die vond ik niet zo leuk. Dus hield ik het op Noortje, wat ze dan uitspraken als Noche. Nacht. En dat beviel me dan weer wel.

Maar nu is het geen zeldzaamheid meer. Ik word om de oren geslagen met de Noortjes. Op het werk hebben we een afdeling die Loesje-achtige uitspraken verzint en door het gebouw hangt, maar dan getekend met Noortje. Noortje is Mary Poppins en sinds gisteren is Noortje begonnen met het boren van de Noord-Zuid lijn. Ik heb even gegoogled en het lijk niet alleen een populairdere naam te worden, het is ook zo:

In 2006 werden in Nederland 116 meisjes met de naam Noortje geboren. De naam stond daarmee op plaats 136.
 In 2007 kregen 118 meisjes de naam Noortje. De naam stond toen op plaats 126.
In 2008 is de naam aan 134 meisjes gegeven en stond het op plaats 117.
In 2009 is de naam aan 115 meisjes gegeven en stond het op plaats 116.

(Bron: http://babybytes.nl/namen/meisjes/Noortje)

Nu verwachten mensen niet meer dat ik het roodharige meisje uit de Tina ben. Nu verwachten ze van me dat ik het Superkalifragalisticespealedocious zingend onder het verzinnen van grappig-intelligente uitspraken een tunnel in Amsterdam boor. 

0 reacties: