Tussenstand of Eindstand? Stof tot nadenken

Gisteren hebben we de uitslag van de laatste scan van Pat gehad en dat zag er heel goed uit. Zover ze kunnen zien zijn alle klieren weer de normale grootte, en dat wijst er op dat alles weg is. Zekerder dan dit kunnen ze niet zijn. Goed nieuws dus!

Wat er nu gaat gebeuren ligt eigenlijk aan ons. De planning was dat er nog een kuur achteraan zou komen, dezelfde als de laatste, gewoon voor de zekerheid. In die kuur zit het middel Carboplatin en één van de bijwerkingen daarvan is dat het op termijn doofheid kan veroorzaken. Maar Pat had van de voorgaande jaren al een lichte gehoorbeschadiging door een ander middel en blijkbaar heeft dat er voor gezorgd dat 'op termijn' wel heel erg direct was. Vergeleken bij leeftsgenoten hoort Pat nu 30% minder, wat hij het vooral merkt bij hoge tonen en -een stuk vervelender- in gesprekken.

Het is niet te voorspellen wat nog zo'n kuur voor zijn gehoor gaat doen. Misschien helemaal niks, misschien wordt hij compleet doof. Het is ook niet bekend of het geven van een extra kuur ook echt beter is. Dit soort kuren worden relatief weinig gegeven, dus er is gewoon geen onderzoek naar gedaan. Nou zou je zeggen dat de artsen wel een advies kunnen geven. Dat doen ze namelijk altijd, ookal vind je het het meest vreselijke advies wat je maar kan verzinnen. Maar nu dus niet. Ze wist het echt niet, en ook de zeer deskundige artsen (zoals zij ze noemde) van het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis niet. Ze gaf ons wel het gevoel, door de dingen die ze vertelde en de manier waarop, dat ze zelf geneigd is naar het stoppen van de kuren, maar dat was meer een gevoel. En aangezien er niks bekend is over de impact van het volgen van nog een kuur, positief of negatief, zullen wij -Pat vooral- deze beslissing ook grotendeels op gevoel moeten nemen. Even wat stof tot nadenken dus.

Maar vooral goed nieuws :) Dat mogen we nooit vergeten!

0 reacties: