De medische mallemolen

Tja, daar zitten we dan weer, midden in die medische mallemolen. Alsof we daar nog niet genoeg op gezeten hadden. We zijn ondertussen al weer een paar weken onderweg en hoewel de komende weg nog niet helemaal duidelijk is, bij deze een korte update:

1 april kreeg Pat de uitslag van de standaard controlescan te horen. Hieruit bleek dat er weer een aantal vergrootte klieren te zien waren, die gezien zijn voorgeschiedenis geen goed nieuws betekenden. Deze keer zaten de klieren in de hals (ongeveer dezelfde plek als vorig jaar) en achter het borstbeen (ongeveer dezelfde plek als de keer daarvoor). Er was toen nog niet helemaal duidelijk wat er precies zou gaan gebeuren, maar na wat gehakketak (daar zijn ze erg goed in, hakketakken) was men het er over eens dat het stuk in de hals op zeer korte termijn geopereerd moest worden om de tumor eruit te halen en dat weefsel te onderzoeken. Naar aanleiding van dat onderzoek zouden verdere vervolgstappen worden bepaald.

Enfin, op zeer korte termijn bleek wat langer te duren dan wat wij op zeer korte termijn verstaan, maar goed, uiteindelijk is de man donderdag 28 april in het AVL onder het mes gegaan. Heel handig dat wij daar diezelfde ochtend over gebeld werden en nog handiger dat achteraf bleek dat het AMC een andere operatie in gedachten had dan het AVL... (Nu hoor ik je denken: Andere operatie? Zoiets als: "Dag meneer Pat, u komt hier voor uw geslachtsverandering?"? Nee hoor, niet zo drastisch. Het AMC wilde alleen dat alle klieren in de hals werden weggehaald en het AVL heeft alleen de vergrootte klier verwijderd.) Zucht...

In ieder geval is het weefsel onderzocht. Daaruit kwam naar voren dat dit bestond uit matuur en immatuur teratoom (ik zeg: Google*). Voor nu betekent dit dat de tumor en omringende klieren achter het borstbeen ook verwijderd zullen worden. Vanwege de vorige operatie zit hier waarschijnlijk lidtekenweefsel/verklevingen en het is even afwachten of ze alles wel kunnen halen, maar dat weten ze pas tijdens de operatie zelf.. Dat weefsel gaan ze ook weer onderzoeken en naar aanleiding daarvan de verdere stappen bepalen.

Hoogstwaarschijnlijk gaan die stappen bestaan uit het bestralen van de borst en hals en eventueel nog een operatie in de hals om de resterende klieren toch weg te halen. Chemo is niet in de picture, wat voor ons in ieder geval een hele opluchting is.

Dus nu is het wachten op de volgende operatie. En laat nou net dat wachten het meest vervelend zijn...

------
* Ik zag dat ik deze info nog in mijn mail had staan, dus bij deze de uitleg volgens gezondvgz.nl:

Op basis van de aanwezige weefsels wordt een teratoom getypeerd als rijp (matuur), onrijp (immatuur) en kwaadaardig (maligne). Rijpe teratomen. bestaan meestal uit cellen die uitgerijpt zijn tot normale weefsels zoals spieren, zenuwen, beenderen, tanden en darmweefsel. Deze tumor bestaat uit een vaste massa of een cyste waarin zich onder andere haren en tanden bevinden. 

Bij onrijpe teratomen zijn de weefsels niet volledig ontwikkeld. Onrijpe teratomen vormen de tussenfase van rijpe teratomen naar teratomen in het derde stadium, de teratomen met maligne transformatie. In het derde stadium is de kans van uitzaaiing naar omringend weefsel en andere delen van het lichaam het grootst. 

0 reacties: