Over de angst voor richting aangeven

Han de Joop: 
"En tot zover de hoogtepunten van het GFT nieuws. We schakelen nu over naar onze corresprondent Jeroen Snorremans. Jeroen, je gaat ons toch niet laten schrikken?"

Jeroen: 
"Haha! Nee Han, dat hoop ik niet! Ik ga het hebben over een wijdverspreidde aandoening. Deze aandoening heeft nauwelijks bekendheid terwijl toch iedereen er in zijn leven mee te maken heeft. Ik heb het over Indicatofobie. Oftewel de angst voor het aangeven van richting."

Han:
"Ik had er inderdaad nog nooit van gehoord Jeroen. Hoe komt dat?"

Jeroen: 
"Nou Han, het is schokkend hoe weinig mensen hier nog van weten, wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat bijna 100% van de Nederlandse bevolking onbewust aan deze angst lijdt of heeft geleden. Sterker nog, in de pubertijd heeft eigenlijk iedereen er last van. Op latere leeftijd ebt deze angst vaak weg, maar vooral bij autorijders wil indicatofobie nog wel eens de kop op steken. Onderzoek heeft aangetoond dat in deze onzekere tijden het percentage automobilisten met indicatofobie schrikbarend is gestegen. 

En waarom deze aandoening alleen nog bij wetenschappers bekend is, is nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk komt dit omdat het zo vaak voorkomt, dat het wordt beschouwd als normaal, terwijl dit toch zeker niet het geval is."

Han: 
"Dat klinkt ernstig Jeroen."

Jeroen: 
"Het is ook ernstig Han. Het is de angst voor richting aangeven in de breedste zin van het woord. Voor fietsers betekent dit het niet uitsteken van de arm of hand, voor automobilisten het niet of te laat gebruiken van de richting aanwijzer. Ook plotseling omdraaien of naar lings of rechts lopen zonder waarschuwing valt hieronder. En dat kan ernstige gevolgen hebben. In het minste geval een kopstoot van de achterlopende persoon, of een geirriteerde witte Ka-rijdster, in het ergste geval een dodelijke aanrijding."

Han:
"En Jeroen, is er ook een oorzaak voor deze fobie aan te wijzen?"

Jeroen:
"Tsja, Han, dat is lastig te zeggen. Vaak zijn het onderliggende angsten die zich opbouwen tot deze aandoening. Zo kan indicatofobie als grondslag hebben de angst om niet stoer gevonden te worden, of de angst om anderen te plezieren. Maar het kan ook een extreme luiheid of verstrooidheid als oorzaak hebben. Luister maar naar wat deze ondervraagden er over te zeggen hebben:"

*Een puisterige puber komt in beeld*
"Ja man, je arm uitsteken, dat is niet cool, man. Ik bedoel maar, ik own die weg, dat moet ik laten zien. Anderen moeten zich aan mij aanpassen, niet andersom toch. Ik bedoel, ik ben geen mietje ofzo. Richting aangeven, dat is echt geen vette shit ouwe."

*Het beeld verschuift naar een Audi-rijder naast zijn auto*
"Richting aangeven? Waarom? Die weg is van mij, van mijn auto, dat lijkt me duidelijk. Ik ben zichtbaar genoeg, anderen moeten er maar rekening mee houden dat ik sneller kan rijden, sneller kan reageren dan zij. Ja, zo werkt het nu eenmaal."

*Beeld zoomt nog even in op de auto, voordat een jonge vrouw in beeld komt*
"Oh, ha, ja, haha. Dat hendeltje... ja, ja, ik weet waar hij zit hoor, haha! Of ik hem ook gebruik? Nou ja, ik probeer het natuurlijk wel, haha! Maar eerlijk gezegd, ja weet je, vaak vergeet ik het gewoon. Dan ben ik mijn haar aan het doen, of aan het smsen -haha, ik weet het, dat mag eigenlijk helemaal niet!- en ja, dan zit ik al op de andere rijbaan voordat ik er erg in heb! Haha, ja suf he!"

Han: 
"Is er ook nog iets aan te doen Jeroen? Is er een geneesmiddel of therapie voor?"

Jeroen:
"Ja, Han, deze fobie is onder controle te krijgen door zeer intensieve therapie waarbij de onderliggende angsten en complexen moeten worden aangepakt. Dit is een langdurig proces waar jaren overheen kunnen gaan. En in de tussentijd blijven deze mensen de Nederlandse wegen onveilig maken."

Han:
"Dan moeten we maar extra uitkijken als we er op uitgaan. Jeroen, dan je wel voor je bijdrage.

En dan gaan we nu door met de verkeersinformatie..."


 
-----
Ontvang nu al mijn blogs in je mailbox! Klik hier!

1 reacties:

martijn zei

Puick! (en zeer vervelend, ik gebruik zelf 'mijn hendeltje' altijd!)