Tegenvallers

Het wordt een lang verhaal, afhaken mag.

Vorige week kregen we het gematigd positieve nieuws dat de operatie goed was verlopen. In de klieren die weg waren gehaald zal nog wel slecht weefsel, maar dat was nu door de operatie dus weg en had zich beperkt tot de onderste paar klieren. De bestraling zou over een paar weken beginnen en wij zagen het wel weer zitten: het eind was in zicht.

Ja, dachten we. Pat lag vanaf dinsdag weer in het Lelystadse ziekenhuis. Hij was al een tijdje kortademig en dat werd vrijdag zo erg dat hij naar de dokter ging. Die verwees hem door naar de eerste hulp en daar bleek dat 80% van zijn linkerlong vol vocht zat (ongeveer 2,5 liter). Ze haalden er 1,5 uit, stuurden uit routine een beetje vocht naar het lab en maakten een afspraak om maandag de rest weg te halen. Niks aan handje, complicatie van de operaties, dachten ze.

Maar maandag was het weer aangevuld en bleek uit het labonderzoek dat er actieve kankercellen in het vocht zaten. Oftewel, niet alleen hebben de behandelingen van de afgelopen niet (genoeg) effect gehad, ook het longvlies is nu dus besmet. Het vermoeden bestaat dat tijdens de borstoperatie besmet weefsel is gaan zwerven (wat niet ongewoon is blijkbaar) en bij het longvlies terecht is gekomen. Daar is het een soort van gaan irriteren en daardoor ontstaat het vocht.

Het was de bedoeling om de long leeg te laten lopen en dan te "plakken", zodat het vocht er niet meer kon vormen. Dat lukte helaas niet, omdat de drain niet goed meer zat. Pure pech, volgens de longarts (je zou zeggen dat we daar toch al meer dan genoeg van gehad hebben, maar goed). Maar in Lelystad hadden ze alvast een scan gemaakt van de lege long, zodat deze naar het AMC kon voor de verdere behandelingen. We kregen ook al een eerste analyse van die scan en daaruit blijkt dus dat er ook plekjes in de andere long zitten die er niet horen. Wat deze plekjes zijn, zal in het AMC definitief bepaald worden, maar een goed tegen is het niet.

En tot overmaat van ramp (want we hebben deze week nog niet genoeg shit gehad) zit er vocht rond Pats hart. Daardoor moet het harder werken en dit zou -afhankelijk van hoe snel het vocht aangemaakt wordt- levensbedreigend kunnen zijn. Dus vertrok hij gisteravond met de ambulance naar het AMC. Daar werd nog een echo gemaakt, met een cardioloog, thorax-chirurg, internist en oncoloog gesproken en besloten dat hij zondagochtend voor de zekerheid terug moest komen voor een paar checkjes omdat het nu nog niet zo erg is. Wordt dat het wel, wordt het vocht met een drain weggehaald.

Ze gaan in ieder geval volgende week een operatie uitvoeren waarbij een gaatje in zijn hartzakje wordt gemaakt, zodat het vocht naar de longen weg kan en het daar weggezogen kan worden. Klinkt spannender dan het is, volgens de chirurg.

Enorme tegenvallers dus en enorm schrikken. Zeker aangezien de longarts in Lelystad met tranen in zijn ogen tegenover ons zat met de woorden "Dit is het ergste nieuws wat een arts kan brengen." Pats behandelend oncologe is gelukkig een stuk positiever, maar ook zij was geschrokken en geeft aan dat de kans op genezing nu wel klein is. Volgende week de operatie en verdere afspraken, hopelijk weten we dan meer. We gaan er gewoon voor.


-----
Ontvang nu al mijn blogs in je mailbox! Klik hier!

0 reacties: