I want to believe

De kenner zal hierin de x-files herkennen, maar eigenlijk bedoel ik dat er niet mee. Ik pieker namelijk al een hele tijd, waarmee ik bedoel een aantal maanden, over dingen als geloof, spiritualiteit, lotsbestemming. En toen gisteren de buuv op bezoek kwam en we aan het praten waren, kwam dit ook heel even ter sprake. En het leek me een mooi moment om eens mijn mijmeringen aan het wereldwijde web toe te vertrouwen.

Als het op geloof in de breedste zin van het woord aankomt, raak ik namelijk een beetje met mezelf in de knoop. Ik heb van nature heel sterk het gevoel dat ik een doel moet hebben. Dat uit zich al in hele kleine dingen: Wandelen om het wandelen vind ik zinloos, maar wandelen om een brief op de bus te doen kan ik heerlijk vinden. En dat gevoel heeft ook betrekking op mijn leven in het algemeen. Want waarom besta ik? Waarom gebeuren de dingen die er gebeuren? Wat is het doel? Het idee dat ik op deze wereld ben, alleen maar omdat ik toevallig ben geboren, dat al deze ellende zonder enige reden gebeurd... tja, dat vind ik lastig om te verkroppen.

Tot zover is alles nog redelijk eenvoudig.

Maar stel nou dat er inderdaad overal een reden voor is. En dat er een groter doel is waar ik mijn kleine onderdeeltje van vervul. Dat betekent dus dat er een "hoger" wezen is die bepaalt wat dat grotere doel is. Of -als dat wezen niet bestaat- dat het lot dus bestaat. En dat staat weer volledig haaks op mijn behoefte om mijn eigen leven -en dus mijn lot- te bepalen, want dat zou betekeken dat het al voor me is uitgestippeld. Nou ja, jullie kennen me ondertussen een beetje, ik krijg er de kriebels van als anderen voor me bepalen wat ik moet doen.

Neem daar nog bij dat ik eigenlijk gewoon te nuchter ben om te geloven in een God en je hebt de helft van de verwarrende soep van geloofs- en existentiele vragen waar ik zo tijdens het vele autorijden uit loop te lepelen.

Waar de andere helft uit bestaat, zal ik een andere keer misschien eens uit de doeken doen. Het lijkt me zo al warrig genoeg :)


-----
Ontvang nu al mijn blogs in je mailbox! Klik hier!

2 reacties:

Martijn zei

Tis een interessant soort van puzzel, de grote zaken 'gebeuren toch wel' (God?/lot?), wij als simpele menszielen hebben (denk/vind/deduceer ik) allemaal onze mini-invloedssfeer waarin we ons heel erg belangrijk kunnen (en moeten) voelen.

Iedereen kiest zelf hoe groot zijn aandeel in de puzzel is, binnen de randvoorwaarden die aan ons gegeven zijn.

Puur een mening :) tis ontzettend interessante materie en (gelukkig) zullen we er waarschijnlijk nooit helemaal precies achterkomen...

Noortje zei

Ja, het is inderdaad hele interessante materie en juist omdat we er nooit achter zullen komen, is het een perfect onderwep om lekker over te blijven piekeren (vind ik dan he :)).

En in dit geval is het -wat je ook zegt Martijn- in mijn geval natuurlijk ook gewoon een mening. Zeker met dit soort dingen: Zoveel mensen, zoveel meningen.