Hoe gaat het?

De vraag die me de afgelopen tijd het meest gesteld wordt en laat dat nou net de meest moeilijke vraag zijn om te beantwoorden. Vooral omdat het een beladen vraag is. Ik geef dan ook altijd eerlijk antwoord.

Het Gaat. Dat komt er het dichts bij in de buurt van de werkelijkheid. Zo voel ik me over het algemeen het meest. Dat is het gemiddelde van Redelijk en Zwaar Kut en is eigenlijk altijd wel toepasbaar. Lekker neutraal en het klinkt wat positiever dan "Ik haal nog steeds adem." Wat eigenlijk de werkelijkheid is. Maar daar schiet iedereen weer onnodig van in de stress, dus dat is over het algemeen geen handig antwoord.

Natuurlijk heb ik ook momenten dat het wat beter gaat en soms gaat het zelfs Goed. Uiteraard naar omstandigheden, in een leven waar eigenlijk helemaal niks écht leuk meer is, is Goed natuurlijk relatief, maar toch, beter dan Goed kan niet. Maar ik heb al gemerkt dat als ik antwoord geef op de vraag "Hoe gaat het?" met "Ja, wel goed." daar wat wisselend op gereageerd wordt.

Meestal wordt er inderdaad gewoon aangenomen dat het naar omstandigheden goed gaat, wat natuurlijk ook precies de bedoeling is (anders zeg ik het niet). Maar er wordt ook op gereageerd met: "Ja? Echt waar? Weet je het zeker?" Wat vervelend is, want dan heb ik meteen het idee dat er van me verwacht wordt dat ik in huilen uitbarst. En dat kan dus niet, want... nou ja, het ging eigenlijk best wel Goed.

Of het tegenovergestelde, waar ik dan weer ontzettend kwaad van wordt. En ik overdrijf niet als ik zeg dat ik deze letterlijk al een keer om mijn oren heb gekregen: "Oh, dus je bent er al weer overheen aan het komen?" Uh... serieus?? Moet ik je nou echt gaan uitleggen dat dit iets is waar je niet "overheen komt", maar waar je hoogstens mee leert leven?? Over een paar jaar ofzo. Echt??

Op "Hoe gaat het?" heb ik nog nooit "Klote" hoeven te antwoorden. Want bij Klote en Zwaar Kut ben ik niet aanspreekbaar. Dan lig ik op de grond. Te huilen.

Begrijp me niet verkeerd: Ik vind het niet erg als je interesse toont en vraagt hoe het met me gaat. Helemaal niet zelfs, ik weet dat het lief en goedbedoeld is en dat stel ik echt op prijs. Maar geloof me als ik antwoord geef, want ik heb de energie niet om me mooier of slechter voor te doen dan ik me voel.


-----
Ontvang nu al mijn blogs in je mailbox! Klik hier!

2 reacties:

martijn zei

Wat mij betreft (maar wie ben ik :)) heb je bij de hele wereld de komende 10 jaar genoeg 'krediet' (gebrek aan beter woord) opgebouwd om (je) iedere dag zo te voelen en te reageren als ze zelf wilt...

Als buitenstaander wil je graag alles doen om te helpen, maar je staat zo vreselijk machteloos... Tsja wat kun je doen...? Gebruik je wel de juiste woorden? Te dichtbij? Te ver weg? Het is prettig om te weten dat 'goed' dan ook 'goed' betekent.

Naast jezelf staan en kijken naar jezelf is iets wat maar weinig mensen kunnen. Een compliment.

Ik zie dat je het leuk vindt om reacties te krijgen. Een reactie.

Its the least the world can do for you.

Noortje zei

En een reactie waar ik blij van wordt, Martijn. Dank je.