In alle (burgerlijke) staten

Het is zo'n klein onderdeeltje van officiele formulieren: Burgerlijke staat. In sommige gevallen staat dat onderdeeltje er ook daadwerkelijke voor iets zinvols -in geval van pensioenen kan dit wel invloed hebben-, maar negen van de tien keer is het een volledig zinloos extra in te vullen vakje. Waarom zou het voor je brandverzekering relevant zijn of je getrouwd bent of niet?

Voor mij is het altijd een formaliteitje geweest. Voor de meeste mensen, denk ik. Het is een heel leuk onderdeeltje om in te vullen als je net getrouwd bent, want dan kan je tenslotte niet vaak genoeg aan mensen laten weten dat je getrouwd bent. Maar nu is het niet leuk meer.

Ik ben nu officieel niet meer getrouwd. In wettelijk documenten heet dat Thans ongehuwd. Dat was even slikken toen ik dat voor het eerst las. Ik voel me namelijk nog wel getrouwd. En als ik dat dan niet meer officieel ben, dan voel ik me weduwe. Niet dat ik weduwe wíl zijn, maar dat doet tenminste nog recht aan het gevoel van getrouwd zijn. Maar dat kan je dus niet kiezen.

En toen ik bij het wijzigen van bovengenoemde (brand)verzekering de nieuwe polis kreeg, stond daar dus doodleuk: Alleenstaand. Er was uiteraard verder niemand thuis (dat krijg je als je alleen staat...), maar ik heb toch hardop uitgeroepen: "Maar ik bén helemaal niet alleenstaand! Ik ben verdorie getrouwd!" Van de weeromstuit heb ik achter Alleenstaand / Weduwe geschreven, de polis ondertekend en teruggestuurd. Het zal niks uitgemaakt hebben, maar toch...

Volgende keer weiger ik Burgelijke staat in te vullen. Stom iets.


-----
Ontvang nu al mijn blogs in je mailbox! Klik hier!

1 reacties:

Anoniem zei

Heeeel begrijpelijk!! stelletje Knoppendrukkers :-((
F