Verdwaald in studie-vertaling

Afgelopen week begonnen op school de tentamens. Ik zat dan ook de hele week met mijn neus in de laptop (we doen tenslotte niet meer aan papieren studieboeken) om alle gemaakte aantekeningen, bijlages, PowerPoints, rondgezonden e-mails, proeftoetsen en studiehandleidingen door te lezen.

De aantekeningen maak ik zelf, de e-mails komen van klasgenoten, de bijlages zijn van officiele instanties en over de proeftoetsen is altijd wel goed nagedacht, dus die onderdelen zijn altijd prima te lezen. De PowerPoints zijn vaak wat kort en regelmatig vieren spelfouten er een feestje, maar ook hier is door de bijgeschreven aantekeningen nog prima kaas van te maken.

De studiehandleidingen, en één in het bijzonder, daarentegen... Het is dat ik weet waar het over zou moeten gaan, maar anders was het compleet onbegrijpelijk geweest. Bijna 4 jaar geleden had ik een hilarische chatconversatie met Bella waarbij we onze blogjes door Google translate haalden, met de daaruit volgende tenenkrommende resultaten. En bij het doorlezen van dat documentje kreeg ik een beetje een Deja-vuutje. Want het kan niet anders dan dat Google Translate hier heeft toegeslagen, getuige deze prachtige zinsneden:

Bijna 15% van het lichaamsgewicht is baard door de fibula en de breuk is niet ernstig als de andere fracturen gewicht dragen.

Dat hebben ze even overgeslagen bij de anatomieles, dat het lichaams gewicht een baard is door het kuitbeen...

Zichtbare botfragmenten worden gezien, samen met schade aan de huid in geval van volledige of gecompliceerde fractuur,

Oh, ik dacht dat je zichtbare botfragmenten niet kon zien. Weer wat geleerd. Zinvol, zo'n studentenhandleiding.

Wanneer de fibula fractuur verbinding is, is een operatie gedaan om de misvorming en een staaf, plaat of schroeven correct zijn vastgesteld op fibula fractuur per nodig.

Wait, what???

Maar de allermooiste?

Tederheid en zwelling in het gebied beneden de knie


Ik zag het al helemaal voor me. Met omfloerste stem: "Oh schat, ik heb zo'n tedere fibula." Op het moment dat het eruit kwam, kreeg ik een lachstuip waar ik een kwartier lang niet meer uit kwam. Ik heb de hele week ook mijn kuit tegen iedereen aan lopen wrijven. "Sorry, maar mijn fibula is zo teder vandaag." Dat werd nog begrepen door de klasgenoten die hetzelfde documentje hadden doorgelezen. De vreemdeling in de supermarkt keek me een beetje raar aan. (Had ik me zo kunnen voorstellen, als ik dat ook echt gedaan had :)).

Beetje jammer dat een particuliere opleiding dit soort dingen aanlevert als studenten leermateriaal. Dat dan weer wel. Maar ik had er wel even vreselijke lol om.


-----
Ontvang nu al mijn blogs in je mailbox! Klik hier!

1 reacties:

Anoniem zei

Ja, waarschijnlijk dus het is