De Boekenwurm in de bioscoop

Tgenwoordig wordt er van elk populair boek, en dan met name in het young adult of fantasy genre, een film gemaakt. Denk aan Harry Potter, Twilight, The mortal instruments en niet te vergeten The Hunger games. Of wat dacht je van The Lord of the rings of de Hobbit? (ik kan ook 50 shades of Grey noemen, maar dat vind ik geen boek. Dat is kampvuur-aanmaakpapier.) Nou wil het toeval (nou ja, toeval) dat ik niet alleen al die boeken heb gelezen, maar ook nog eens de films heb gezien. (Behalve de Hobbit. Ik weiger de Hobbit te kijken. Als je van zo'n dun boekje 3 films van 3 uur gaat maken ben je een geldwolf. Principekwestie.)

Ik ben dan ook die hele irritante persoon die aan het eind van de film zegt: "Meh. Het boek was beter." Want eerlijk is eerlijk, de boeken zijn in 99% van de gevallen ook beter. Dat kan ook niet anders. Als je leest, kan je namelijk zelf je hoofdpersonen invullen. Hoe ze eruit zien, hoe ze klinken, wat ze doen. De mensen in mijn hoofd komen zelden overeen met de mensen die ze uiteindelijk hebben uitgekozen voor de film. Daarbij heb je in een boek nou eenmaal meer ruimte om een verhaal goed uit te werken, dus als je je film een beetje kijkbaar wilt houden moet er gewoon gesneden worden in de dingen die je wilt laten zien.

Nou is dat niet altijd zo. Zo komen de Twilight films best goed overeen met de boeken. Dat is natuurlijk ook niet zo moeilijk, aangezien de boeken ook geen heel uitgebreid verhaal hebben (ik druk me even zacht uit). En bij sommige boeken is het helemaal niet erg dat er een beetje in gesneden. Zo is Lord of de Rings namelijk als boek nog langdradiger dan de films (Het is een geweldige schrijver hoor, Tolkien, maar na 30 pagina's begint die beschrijving van dat bos een beetje saai te worden), dus dat ze daar stukken hebben weggelaten vind ik helemaal geen probleem.

Wat ik wel vervelend vind is als film absoluut geen connectie meer hebben met het boek behalve de titel en de namen van de hoofdpersonen. Ik noem een Mortal Instruments. Geen idee welk boek zij hebben gelezen, maar het is zeker niet degene die ik in de kast heb staan. Ik ben dan ook altijd een beetje bang als ik naar de bios ga om een film te zien die ik al ken als boek. Je komt tenslotte niet goed in het verhaal als je de hele tijd denkt: "Hmpf... in het boek was dat anders." of "Nou, dat had wel wat beter uitgewerkt mogen worden."

The Hunger Games blijft daarom de komende paar weken gewoon even in de kast staan. Binnenkort ga ik deel 2 hiervan gezellig met Bella in de bios bekijken en in dit geval is het dus maar goed dat ik even niet precies meer weet hoe het daadwerkelijke verhaal gaat. De grote lijnen nog wel, maar de rest niet. En dat wil ik graag zo houden. Anders kom ik straks weer de zaal uit met het idee: "Meh. Het boek was beter."


-----
Ontvang nu al mijn blogs in je mailbox! Klik hier!

0 reacties: