Doodles: The beginning

A doodle is an unfocused or unconscious drawing made while a person's attention is otherwise occupied. Doodles are simple drawings that can have concrete representational meaning or may just be abstract shapes.- http://en.wikipedia.org/wiki/Doodle


Vroeger op school had ik er al last van. Ik doodlede (hoe vervoeg je in vredesnaam doodlen? Is doodlen uberhaubt wel een werkwoord??). Leraren hoefden bij tentamens eigenlijk niet eens naar de naam bovenaan het papier te kijken, als er tekeningetjes in de kantlijn stonden, in die tijd voornamelijk van bloemetjes en spookjes, dan wisten ze dat het van mij was.

Het blijkt een positief effect te hebben op het geheugen, vertelt de bovenstaande Wikipedia-pagina me. Het zorgt er blijkbaar voor dat je niet te veel gaat denken, maar ook niet te weinig. Voor mij is het gewoon een van die rare dingetjes die bij mij horen.

Het is een beetje een familietrekje. Mijn pa doet het ook. Zodra hij aan de telefoon hangt en er is pen en papier in de buurt dan kan je er gif op innemen dat er een paar vierkantjes, driehoekjes, nagetekende lettertjes op het papier eindigen. Ik heb daar zelf ook last van. Niet alleen tijdens telefoongesprekken, ook tijdens meetings, conference calls, periodes dat ik even moet wachten of momenten waar ik ergens over aan het piekeren ben. Geef me een pen en iets om op te kliederen en ik kan zo -letterlijk zonder na te denken- een half A4-tje vol pennen met de meest uiteenlopende dingen.

Dat viel op een gegeven moment op bij de collega's. Draken die verschijnen tijdens presentaties en scenes uit Lady en de Vagebond onder To Do lijstjes, mijn notitieblok is intussen een wonderlijke verzameling tekeningetjes. En toen kwam de opmerking: "Blog je daar ook over? Daar moet je iets mee doen."

Tja, daar zat ik eigenlijk ook al over na te denken. In eerste instantie dacht ik aan een blogje met alle verzamelde doodles. Maar eigenlijk deed dat geen recht aan die kriebeltjes, vond ik. Want achter sommigen van die random lijkende tekeningen zit zowaar een verhaal. Een reden, een opmerking, een vage gedachte waarom dat ene lijntje op het papier uitgroeide tot juist dat.

Dus! Ik roep gewoon een nieuwe categorie in het leven: Doodles.

En ik begin met iets wat wel echt een compleet willekeurig getekend iets is. Het begon met cirkeltjes en kronkelende lijnen en na een dag van wachten totdat de benodigde applicatietoegangen bij de nieuwe opdrachtgever geregeld waren, was het uitgegroeid tot hetgeen je op deze pagina ziet.

Ik zie er een mini-universum in met planeten en manen. En jij? Laat het me weten in de comments :)


3 reacties:

Nicolette zei

Schelpen en zeewier :)

Schuintegenover zei

Ik zag in eerste instantie bloemen en nu zie ik cup cakes of koekjes. Wel een leuke collega die dat gezegd heeft. Echt een eindbaas!

Noortje Merks zei

Het grappige is dat ik die dingen er nu ook in zie, alleen de cup cakes willen nog niet echt tot me komen (misschien maar weer eens bakken) :)

Ach die collega... hij heeft nog wel eens goede ideeën... ;)