Who you gonna call? Ghostwriter!

Wil je ook een boek uitgeven, maar heb je geen zin in al die lange uren schrijven? Of je hebt eigenlijk helemaal geen schrijftalent, maar toch een leuk verhaal wat je zou willen vertellen? Misschien is dat verhaal ook niet echt een samenhangend verhaal, maar meer een soort idee(-achtig iets)? In ieder geval, je wilt iets publiceren.

TatadaDAA! Have no fear, the ghostwriter is here!

Ik nam altijd aan dat zo'n ghostwriter werd ingehuurd door mensen die voor professionele doeleinden schrijven. Zoals mensen die onderzoek gedaan hebben en de resultaten daarvan willen publiceren alleen moeite hebben met helder schrijven. Motivational speakers die je live van je sokken blazen, maar die door hun dyslexie geen correcte zin op papier krijgen, laat staan hun blog kunnen vullen. Voor het schrijven van een (auto)biografie. In dat soort gevallen is het een uitkomst en kan ik het alleen maar toejuichen. Maar ja, ik nam dit alleen maar aan.

Zo zie je maar weer, aannames zijn dodelijk. In dit geval voor creativiteit en een eigen stijl. Tijdens mijn onderzoek naar publicatiemogelijkheden kwam ik heel veel verschillende services tegen. Redigeren kwam uiteraard in alle vormen en maten naar boven, van spelfouten en grammaticale correctheid tot volledige verhaallijnen aan toe. Leesscans, leesrapporten (al dan niet door bekende schrijvers), opmaak van binnen- en buitenwerk, het kan allemaal. Prima. Niks mis mee. Het daadwerkelijke boek schrijf je nog steeds gewoon zelf.

Behalve dus als je dat spookje inhuurt. Dit is een prijzige service. Er moet tenslotte een volledig boek geschreven worden en daar kan wel een paar maanden overheen gaan. Volgens een van de providers van die service moet je er rekening mee houden "dat het bedrag van de offerte dus minimaal € 10.000,- zal bedragen." Ouch. Dan moet het wel een bestseller worden, anders krijg je dat bedrag er nooit uit.

Creativiteit heb je niet meer nodig. Een talent om woorden om te buigen in mooie zinnen al helemaal niet meer. Inspiratie, ach, dat wordt hogelijk overschat. Doorzettingsvermogen doen we niet aan. Een dikke huid wil je helemaal niet hebben, dus die slaan we ook over. Het is nog nooit makkelijker geweest om een boek te schrijven. Het enige wat je nodig hebt is geld. Om die ghostwriter mee te betalen. En een klein beetje geduld, dat nog wel. Die arme spookschrijver moet tenslotte jouw hele verhaal nog uitwerken, dus dat duurt wel een paar maandjes.

Dus kom op, ook jij kan je hele eigen boek uitgeven!


0 reacties: