De Rode Draad

Je wilt een boek schrijven. Mooi. Dan heb je een plan in gedachten. Een verhaal. Je denkt te weten waar het heen gaat. Je hebt de rode draad. Gaan met die banaan.

Nou, allemaal leuk en aardig, maar bij mij werkt het niet zo. Die rode draad is net zoiets als de piratencode, "more what you'd call "guidelines" than actual rules." (Captain Barbosa). Het is eigenlijk alleen maar dat vage stukje tekst wat altijd achter op een boek staat. Je kan er alle kanten mee op, ook de kant die je in eerste instantie helemaal niet in gedachten had.

Nieuwe inspiratie heeft de neiging de kop op te steken op de moment dat ik lekker bezig ben. Dus ineens, terwijl ik lekker bezig ben met het verhaal wat ik dacht te kennen: POEF! Iets nieuws. Iets leuks. Te leuk om te verwijderen. En zo veranderd ineens het hele verhaal.

Het flutromannetje waar ik mee begonnen was is intussen heel wat anders. Het was zo simpel: Een man en een vrouw met een hekel aan elkaar die ineens met elkaar getrouwd blijken zijn. Ze zouden een hekel aan elkaar hebben, vechten, heftige seks hebben en uiteindelijk gewoon lekker standaard verliefd worden. Klaar.

Toen veranderde het flutromannetje in Mijn Eerste Boek. De mannelijke hoofdpersoon veranderde. Er kwam een verloofde in het spel, en een kat. Ineens lag daar De Rode Draad.

Simon is nog geen drie dagen getrouwd als zijn kersverse vrouw er vandoor gaat, met zijn geld. Maar zo makkelijk gaat dat niet! Simon is woedend en gaat haar achterna om zijn geld terug te halen. En misschien ook wel om wraak te nemen. Een beetje.

Anna is druk bezig met het regelen van haar bruiloft, nou ja, haar verloofde is druk bezig met het regelen van hun bruiloft, als er ineens een belachelijk knappe vent voor haar deur staat. Een belachelijk kwade vent ook nog. Die beweert dat hij met haar getrouwd is. Ze kent hem niet eens! Dat kon ze er ook nog wel bij hebben.

Ik mocht er alle kanten mee op, het mocht zo lang worden als ik zelf wilde. Ze zouden geen hekel aan elkaar krijgen, wel verliefd worden, seks hebben, een verloofde dumpen en lang en gelukkig leven. En tussendoor zou er heel veel gestruikeld worden over de kat.

Ook dat liep wat anders. Ze hebben geen hekel aan elkaar, dat niet. Er is een aantrekkingskracht, dat zeker. Maar ondertussen ben ik 30.000 woorden in het verhaal, zijn ze nog niet verliefd en heeft mijn vrouwelijke hoofdpersoon Anna alleen nog maar seks gehad met haar verloofde. Hele brave, normale, niet beschreven seks (ik blijk dus overal over te kunnen schrijven, behalve over seks). Met een verloofde die helemaal niet de agressieve klootzak blijkt te zijn die ik eerst in gedachten had.

Ineens heeft Anna een vrijgezellenfeestje dat ik helemaal niet gepland had, blijkt er een familiegeheim te zijn wat nog niet onthuld is, komt haar moeder met een schokkende openbaring, net zoals een van de vriendinnen waarvan ik helemaal niet wist dat ze die had. De beste vriend van Simon ligt ineens in scheiding, maar wat ie daar eigenlijk verder doet is volledig onbekend (ook voor mij). En de oplichtster, die ook nog niet openbaar is gemaakt, is uiteindelijk helemaal geen berekenende golddigger.

Huh, zo had ik het me van te voren niet bedacht. Zelfs ik ben benieuwd wat het resultaat gaat worden :)


0 reacties: