Op de culturele tour: Buurmannen en WTF??-dansjes

Zo'n drie weken terug was ik met Peter en zijn broer Pater (Peter mocht een naam uitzoeken. Eerst was het Klingon, maar dat werd uiteindelijk toch Pater) naar Theaterfestival De Parade in Utrecht. Op het moment dat we het planden had ik nog geen idee wat het was maar Pater was er al vaker geweest, dus die wist precies hoe alles in zijn werk ging.

En wat een leuk concept is De Parade. Verspreid over een flink terrein staan kleine theatertjes, afgewisseld met eettentjes, activiteitenstandjes, picknicktafels en een draaimolen. De hele dag zijn er voorstellingen in de theaters, muziek, toneel, cabaret, dans. Vanalles. Sommige voorstellingen zijn van bekende artiesten, anderen juist van beginnende. En tussendoor eet je wat lekkers en zit je in het zonnetje op een bankje te genieten van al die verschillende mensen die er rond lopen. Het mooie is: Het zijn stukjes van 20 minuten tot een half uur en de toegang kost maximaal een tientje. Een superleuke mogelijkheid dus om allemaal nieuwe dingen uit te proberen, wat we dan ook gedaan hebben!

Nadat we even in de rij hadden gestaan op het terrein, wat geen straf was met dat heerlijke weer, eindigden we met kaartjes voor 3 voorstellingen: Club 27, een toneelvoorstelling, Buurman en Buurman XL, cabaret, en BOKKO, dans. En dat bleken een paar bijzondere keuzes...

VAN’THOFTHEATER - Club 27

Club 27, de muzikale sterren die op 27 jarige leeftijd zijn overleden, maken de hemel onveilig. Maar helaas, hun populariteit neemt af en de administratieve rompslomp neemt toe. Ja, zelfs in de hemel. Verjongen, dat moeten ze. Je kan je hun enthousiasme voorstellen als Amy Winehouse zich ineens bij de club voegt. Beetje jammer alleen dat Amy net iets te dronken is om iets anders te doen van godsgruwelijk vals zingen. Dat gaat hem niet worden dus. Dan maar op zoek naar een andere kandidaat.

Een leuk stukje, met veel glimlachjes en af en toe een schater. Vooral Jimmy Hendriks was een topper, al kon de Jim Morrison in zijn leren broek er ook wel wat van. Een mooi begin van ons rondje voorstellingen.

Buurman en Buurman XL

Let op de XL. Die XL maakt van een kinderprogramma iets voor volwassenen. "Niet geschikt voor kinderen." stond er nog heel groot op de affiches. De ouders die zich ondanks dat toch het theater in begaven met hun kroost (waarschijnlijk zijn dat van die ouders die hun zeikende kinderen alles geven wat ze willen zodat ze maar een ophouden met zeiken.), vluchtten halverwege de voorstelling maar snel weer naar buiten. Die moesten hun koters gaan uitleggen waarom die buurman een paal tussen zijn benen had toen hij net wakker werd en wat toch dat witte poeder was dat hij de hele tijd naar binnen probeerde te snuiven. Wat hem uiteindelijk ook lukte, met een enorme trip tot gevolg. Duidelijk niet geschikt voor kinderen. Ook niet voor mensen die snel beledigd zijn denk ik. Ik, daarentegen, heb me helemaal kapot gelachen.

Karel van Laere & Vanja Rukavina - BOKKO

BOKKO is een explosieve dansperformance met aanstekelijke Aziatische discomuziek, Japanse manga en gillende fans. 

Tja, wat we daar nou van moesten verwachten... we hadden eigenlijk geen idee. We hadden een uurtje de tijd voor de voorstelling om een lekker stukje steak te nuttigen en een rondje te lopen. Toen het even begon te regenen, schuilden we onder het afdakje voor het theater, waar drie meisjes al een fanatiek dansje uitvoerden. Waarschijnlijk had het feit dat ze alledrie een vissenmuts droegen een voorbode moeten zijn van hetgeen we konden verwachten, maar dat bedachten we ons achteraf pas.

Voor de liefhebber van de Aziatische stijl zou het vast allemaal heel normaal geweest zijn. Ik heb de volledige twintig minuten naar het podium gestaard met een duffe grijns op mijn hoofd en de gedachte: "What the fuck??" gevolgd door "Hier moet ik een blog over schrijven." Maar in alle eerlijkheid heb ik geen idee wat ik hier voor zinnigs over kan schrijven. We kwamen er vreselijk vrolijk vandaan (dat het publiek aan het eind van de voorstelling lekker mee mocht doen hielp daar ook bij), dus het was een goede keus, maar nog steeds denk ik WTF?? Peter heeft me twee dagen later nog lopen meppen, omdat ik duffe dansjes door het huis deed.

Zeker een aanrader dus, die Parade!


Oudere culturele avonturen:
- Op de culturele tour: Ietwat beledigd
- Op de culturele tour: Til the fat lady sings
- Op de culturele tour: Het zwanenmeer

0 reacties: