Voor Oma

In het weekend is mijn oma overleden. Het zat er natuurlijk al een paar dagen aan te komen en ze heeft het nog langer vol gehouden dan we verwacht hadden. Dat maakt het niet minder verdrietig. Opa, Pa, Oom en Tante hebben gisteren alles geregeld en voor vrijdag staat een mooie crematie gepland.

Voor de verandering weet ik zelf niet echt wat ik moet zeggen (ja echt, het kan :)). Maar ik moest wel ergens aan denken. Een aantal jaar terug hadden we voor een van de trouwdagen (ik geloof de 50e?) met de kleinkinderen een boekje gemaakt over "Liefde is...". Met de stripjes en mooie gedichten die we verzameld hadden. Eén van die gedichtjes sprong er toen uit en die vond ik nu ook wel toepasselijk.

Voor een dag van morgen

Wanneer ik morgen doodga,
vertel dan aan de bomen
hoeveel ik van je hield.
Vertel het aan de wind,
die in de bomen klimt
of uit de takken valt,
hoeveel ik van je hield.
Vertel het aan een kind
dat jong genoeg is om het te begrijpen.
Vertel het aan een dier,
misschien alleen door het aan te kijken.
Vertel het aan de huizen van steen,
vertel het aan de stad
hoe lief ik je had.
Maar zeg het aan geen mens,
ze zouden je niet geloven.
Ze zouden niet willen geloven dat
alleen maar een man
alleen maar een vrouw
dat een mens een mens zo liefhad
als ik jou.

Hans Andreus
Uit: Al ben ik een reiziger
Uitgeverij Holland 1959

0 reacties: