De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Jacqueline Carey's "Kushiels Pijl"

Titel: Kushiëls Pijl
Auteur: Jacqueline Carey
Genre: Fantasy
Taal: Nederlands
Originele titel: Kushiels Dart
Aantal pagina's: 736
ISBN: 9789022533703

 Waar gaat het over?

Het verhaal speelt zich af in Terre D'Ange. Een land van schoonheid, waar de mensen afstammen van de goden die er ooit woonden. Phedre groeit op in het Hof van de nachtbloeiende bloemen, oftewel het Nachthof, waar ze zijn gewijd in de dienst aan een van die goden, Naamah. Zelf is ze ongaaf, met een rood vlekje in haar oog. Ze blijkt echter een bijzonder talent te hebben en ze wordt geadopteerd in het huishouden van de excentrieke edelman Delaunay. Hij leidt haar op en zodra ze volwassen is, wijdt ze zich aan Naamah en zet Delaunay haar in als spion. Zo raakt ze verwikkeld in een gevaarlijk spel om de troon van Terre D'Ange wanneer ze door een van haar voormalig patroons, de bloedmooie Melisande, als slavin wordt verkocht. Samen met haar beschermer, de Cassilijnse krijger Joscelin, moet ze zien te ontsnappen en thuis zien te komen.

Wat vind ik er van?

Wat vanaf de eerste bladzijde opvalt is het bijzondere taalgebruik. Het boek leest makkelijk weg, maar de beschrijvingen zijn net iets uitgebreider, mooier, subtieler, zonder meteen richting literair te gaan. Als ik het zou moeten omschrijven zou ik zeggen dat het een hele vrouwelijke schrijfstijl is, als er uberhaubt zoiets bestaat. (Overigens zijn er genoeg mannen verslaafd aan deze boekenserie, dus misschien dat ik het verkeerd heb.)

Door dat taalgebruik duurde het bij mij een tijdje voordat ik doorhad wat zich afspeelt in het Nachthof en wat de dienst aan Naamah precies inhoud. Dienaren van Naamah hebben seks met vreemden voor geld, of andere gunsten. Oftewel, Phedre is een prostituee. En niet zomaar een. Phedre is een anguisette, met een rood speldenprikje in haar oog gemerkt door de god Kushiel en gemaakt om genot te vinden in pijn.

Dit loopt als een rode draad door het boek. Seks, en door Phedres voorkeuren ook BDSM, is dan ook veelvoorkomend en redelijk expliciet. (Iedereen die nu vergelijkingen gaat maken met "Vijftig tinten grijs" krijgt een mep. Met dit boek. En meer dan 700 pagina's komt hard aan. Niet doen dus.) Maar juist de schrijfstijl zorgt er voor dat het niet vulgair wordt. Het is niet seks om de seks, maar deel van het verhaal.

En er zit wel degelijk een goed verhaal in. Het begin van het boek, ongeveer de eerste honderd bladzijdes, is wat langzamer. Phedre vertelt haar eigen verhaal en begin bij het begin: Haar geboorte en jeugd in het Nachthof. Maar zodra Delaunay haar begint in te zetten als spion, beginnen de intriges en als ze niet veel later wordt verkocht, de actie. Er komen veel verschillende karakters langs en grotendeels zijn ze goed uitgewerkt, zonder alleen maar goed of slecht te zijn. De geografische en theologische herkenbaarheid is een leuk extraatje. 

Conclusie

Wel lezen:
- Als je een liefhebber bent van fantasy
- Als je even genoeg hebt van de "standaard" goed vs slecht fantasy verhalen
- Als politiek en intriges jouw ding zijn
- Als je van avontuur houdt met een eigenzinnig hoofdpersoon (die je af en toe ook een schop wil verkopen)

Niet lezen:
- Als Ik-perspectief niet jouw ding is
- Als je fijngevoelig bent
- Als je in paniek raakt bij de gedacht aan een boek van meer dan 700 pagina's
- Als je "even snel" een boek wilt lezen


Ik zeg: ***** Kopen. Nu!
Hij blijft een ere-plekje houden in mijn boekenkast. Samen met de twee andere boeken uit de trilogie :)


Meer In mijn boekenkast:
- De Boekenwurm: In mijn boekenkast

2 reacties:

Monique zei

Nog een reden om bij boeken te blijven...met een kindle kun je lang niet zo'n effectieve klap uitdelen ...

Noortje Merks zei

Oe, dat is inderdaad een goeie! Die ga ik onthouden :)