To Piet or not to Piet

Ik ga me er niet mee bemoeien. Ik ga me er niet mee bemoeien. Ik ga me er niet mee bemoeien. Ik ga me er niet mee bemoeien. Ik ga me er niet mee bemoeien. Ik ga me er niet mee bemoeien.

Hou nou eens op met die belachelijke discussie!!

Shit, nou heb ik me er toch mee bemoeid.

De Pieten-discussie, het kan je niet ontgaan zijn. Of wel, maar dan heb je geen televisie, geen radio en geen internet. Maar dan zou je mijn blog ook niet lezen. Dus... De Pieten-discussie.

Om maar meteen mijn eigen mening in de groep te gooien: De mensen die moeilijk doen over Zwarte Piet overtrekken de boel een beetje. In alle eerlijkheid weet ik niet eens waar het precies over gaat,zo boeiend vind ik het. Het beetje wat ik er van meekreeg is dat de Zwarte Piet te veel doet denken aan het slavernijverleden van Nederland. (Correct me if I'm wrong).

Waarom nu ineens? Tientallen jaren (misschien nog wel langer?) vierde heel Nederland gezamenlijk een kinderfeest. Maar nu is het ineens een probleem. Daarbij, geen enkel kind heeft enig idee wat de echte gedachte is achter Sinterklaas. Het is gewoon een oude man met een rare muts en een jurk op een wit paard die elke jaar met de boot uit Spanje komt met zijn zwartgeverfde hulpjes en dat betekent dat je snoep krijgt en cadeautjes. Er zijn geen nare bijgedachten.

Maar goed, blijkbaar zijn er mensen die dat anders voelen. Laat me duidelijk dat dat hun goed recht is. Ik ben niet gekleurd en kan me daar dus ook helemaal niet bij inleven. Dan nog vind ik het te ver gaan om te protesteren tegen Piet en Piet te laten boycotten.

Maar dat het is niet hetgeen waar ik me over opwind. Nee. Waar ik me druk over maak zijn de mensen die me spammen op Facebook, me agressief een Pietitie door de strot proberen te douwen en die eenzame anti-Piet protesterende vrouwtjes tegen de grond slaan. Albert Heijn moet ineens geboycot worden omdat ze geen reclame meer maken met een zwarte Piet(alsof er serieus iemand vrijwillig naar reclames kijkt). Lieve help, mensen, ik schaam me soms echt te pletter voor al die ongenuanceerde dingen die ik lees. Heel Nederland slaat compleet door. Voor, ik herhaal het nog eens, een kinderfeest waar geen enkel kind andere gedachten bij heeft dan het krijgen van cadeautjes en pepernoten.

Zullen we gewoon de hele discussie negeren? Van mij part laten we een stel regenboog-Pieten pepernoten rondsmijten, maar zullen we dan weer gewoon verdergaan met het vieren van een kneuterig feest?

0 reacties: