De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Gail Carriger's "Soulless"

Titel: Soulless
Auteur: Gail Carriger
Genre: Fantasy / Victoriaans / Steampunk
Serie: The Parasol Protectorate, deel 1
Taal: Engels
Aantal pagina's: 373
ISBN: 9780316056632

Deze heeft door mijn medische gemiezer van de afgelopen maand even op zich moeten laten wachten. Maar hier is ie dan toch, in de tweede editie van In mijn boekenkast: Gail Carriger's Soulless.

 Waar gaat het over?

In Victoriaans Londen zijn vampiers, weerwolven en geesten volledig geïntegreerd in de maatschappij. Sterker nog, er is een overheidsonderdeel gespecialiseerd in bovennatuurlijke zaken, BUR. Alexia Tarabotti is een preternatural. De theorie is dat de supernatural set, oftewel de vampiers, weerwolven en geesten, tijdens hun leven een te veel aan ziel hebben, die er voor zorgt dat ze na hun dood transformeren. Alexia is het tegenovergestelde. Zij heeft helemaal geen ziel. Door haar aanraking kan ze een supernatural terugbrengen naar zijn originele staat: Een simpele, sterfelijke mens.

Als ze op een avond in een bibliotheek wordt aangevallen door een rogue vampier, wordt ze betrokken in een onderzoek van de BUR, met de indrukwekkende Lord Maccon, Alpha weerwolf, aan het hoofd. Het blijkt namelijk niet de enige losgeslagen vampier te zijn en ook de lone weerwolven, degenen die niet aan een pack zijn verbonden, verdwijnen bij bosjes. Niet te vergeten dat een vreemde man met een wassen gezicht Alexia probeert te ontvoeren. Dan verdwijnt Alexia's beste vriend, de excentrieke vampier Lord Akkeldama, ook...

Wat vind ik er van?

Een verdiend plekje in de kast. Geschreven met ontzettend droge Engels humor komt je terecht in een wereld die net iets anders is dan in de standaard bovennatuurlijke verhalen. Het leven in Victoriaans Londen staat stijf van de regeltjes en aangezien Alexia door haar zielloosheid al gehandicapt genoeg is -en dan hebben we het nog maar niet over haar half-Italiaanse neus en veel te donkere huid-, is ze vastbesloten om in ieder geval wel te voldoen aan sociale normen.

Dat goede voornemen wordt steeds bedreigd door haar pragmatisme. Als ze wordt aangevallen door die vampier, die natuurlijk meteen in een mens veranderd wanneer hij haar aanraakt, valt ze niet in katzwijm, zoals een lady betaamt. In plaats daarvan is ze zo beledigd dat hij zonder zich voor te stellen aan haar nek begint te sabbelen dat ze hem doorboord met de houten punt van haar onafscheidelijke parasol. En dat pragmatisme zorgt er juist voor dat het boek heerlijk is om te lezen.

Langzaam maar zeker komen Alexia en Lord Maccon erachter wie de verdwijningen veroorzaakt en komt ook Alexia meer over zichzelf te weten als ze in contact komt met een wetenschappelijk genootschap. Het verhaal loopt lekker, actie wordt afgewisseld met de nodige romantiek (als je knetterende ruzies met Lord Maccon romantisch kan noemen) en scenes met Alexia's leeghoofdige familie en beste-vriendin-met-een-lelijke-hoeden-fetish, Ivy.

Oh, en laat ik niet een van de meest hilarische karakters vergeten: Lord Akkeldama. Mocht je willen dat je vampiers duister, donker en broedend zijn, ben je hier volledig aan het verkeerde adres. In dit boek geen glitterende vampiers, tenzij het gaat over hun schoenen.

Conclusie

Wel lezen:
- Als je fan bent van steampunk
- Als je fan bent van victoriaanse stijl
- Als je op zoek bent naar een makkelijk weg te lezen boek met hele droge humor
- Als je wel eens toe bent aan een iets andere kijk op bovennatuurlijke wezens

Niet lezen:
- Als je op zoek bent naar een serieus boek
- Als je je vampiers donker, dreigend en heteroseksueel wilt

Ik zeg: **** Doen!


Meer In mijn boekenkast:
- De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Jacqueline Carey's Kushiëls Pijl
De Boekenwurm: In mijn boekenkast


0 reacties: