De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Charlaine Harris' "Shakespeare’s Landlord"

Titel: Shakespeare’s Landlord
Auteur: Charlaine Harris
Genre: Detective
Serie: Lily Bard Mysteries, book 1
Taal: Engels
Aantal pagina's: 214
ISBN: 9780425206867

Waar gaat het over?

Lily Bard heeft de afgelopen paar jaar een leven opgebouwd in het rustige dorp Shakespeare. Ze vult haar dagen met haar baan als schoonmaakster, bodybuilding en karate. Niemand is op de hoogte van haar duistere verleden en dat wil ze graag zo houden.

Tijdens een van haar nachtelijke wandelingen ziet ze iemand iets dumpen in de struiken en ze gaat op onderzoek uit. Het blijkt het lichaam te zijn van haar huisbaas. En dat niet alleen, de moordenaar heeft haar vuilnisbakken gebruikt om het lijk in te vervoeren. Bang om betrokken te worden bij het onderzoek waardoor haar verleden uit kan komen, verwijderd ze de sporen van haar vuilnisbakken. Dan belt ze de politie.

Uiteraard wordt er meteen een onderzoek gestart, maar ondanks haar moeite blijft Lily niet buiten schot. De moord blijkt de start van grote veranderingen in Lily's leven. Er bloeit iets op tussen haar en karateleraar Marshal en ze begint een onwillige vriendschap met politiechef Claude en de nieuwe dokter Carrie.

Dan begint er iemand dingen voor haar achter te laten met een relatie tot haar verleden. Haar geheim is uit. Zal ze blijven of net als voorheen vertrekken en een nieuw bestaan opbouwen ergens anders? Maar Shakespeare bevalt haar wel. Bovendien, er is een moord die opgelost moet worden. En wie kan er nou beter rondsnuffelen in andersmans huis dan een schoonmaakster?

Wat vind ik er van?

Fantasy liefhebbers kennen de schrijfster misschien al. Charlaine Harris is namelijk ook de schrijfster van de Sookie Stackhouse boeken, oftewel True Blood. Shakespeare's Landlord is het eerste boek uit de Lily Bard serie en hoewel dit boek duidelijk geen fantasy is, is het wel in dezelfde stijl geschreven. De onderwerpen -en zeker ook de heldin- zijn serieuzer en donkerder, maar het leest makkelijk weg en het is zodanig geschreven dat het geen moment zwaar of deprimerend aanvoelt.

Lily is niet echt een sympatieke hoofdpersoon. Ze is stug en a-sociaal. En toch is er iets waardoor je met haar mee leeft. Ze is sterk en toch breekbaar en dat maakt haar een van mijn favoriete boekheldinnen.

Haar verleden neemt een belangrijke plek in in het boek. Het definieert haar als persoon en is aanleiding voor verschillende gebeurtenissen. Gelukkig hoef je niet al te lang te wachten op de onthulling daarvan (en toch ga ik het hier nu niet vertellen, lees lekker zelf maar), want dat zou de focus wegnemen van de rest van het verhaal.

En eerlijk is eerlijk, ook zonder Lily's moeilijk geschiedenis is het gewoon een hele leuke detective. Het verhaal is snel, de diverse karakters zijn over het algemeen goed uitgewerkt en je blijft tot het eind in spanning wie het nou gedaan heeft.

Conclusie

Wel lezen:
- Als je van een goede detective houdt
- Als je houdt van sterke vrouwelijke hoofdpersonen die hun mannetje kunnen staan
- Als je wilt dat je hoofdpersonen zich evolueren tijdens het verhaal

Niet lezen:
- Als je een gevoelig zieltje hebt. Lily's verleden is niet voor de faint of heart
- Als je wilt dat een detective alleen focust op de zoektocht naar de moordenaar

Ik zeg: **** Doen!


Meer In mijn boekenkast:
De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Gail Carriger's "Soulless"
De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Jacqueline Carey's "Kushiels Pijl"
- De Boekenwurm: In mijn boekenkast

0 reacties: