De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Jean M. Auel's "De stam van de holenbeer"

Titel: De stam van de holenbeer
Auteur: Jean M. Auel
Genre: Prehistorie / Roman
Serie: De Aardkinderen, boek 1
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 543
ISBN: 9043112039

Waar gaat het over?

Het is de prehistorie, 35 000 jaar geleden. De familie van de vijfjarige Ayla komt om tijdens een aardbeving en ze blijft alleen achter. Nadat ze dagenlang alleen heeft rondgezworven komt ze terecht bij de Stam van de holenbeer. Mensen die heel anders zijn dan zij en in eerste instantie willen ze haar voor dood achter laten. Maar Iza, de medicijnvrouw, ontfermt zich over Ayla en ze wordt opgenomen in de Stam.

Terwijl ze opgroeit leert ze hun taal, hun gebruiken en Iza leidt haar op tot medicijnvrouw. Maar Ayla is anders. Niet alleen qua uiterlijk. Ze heeft niet de herinneringen die de Stam heeft, maar ze kan vooruit kijken, ze is nieuwsgierig, sneller en slimmer.

Ze doet er alles aan om een goede Stam-vrouw te worden, ondanks de vijandigheid die andere Stam-leden haar toedragen. Maar de starre gebruiken van de Stam blijven schuren. 

Wat vind ik er van?

Het verhaal is meeslepend. Het is heel gedetailleerd beschreven en je wordt meegezogen in het leven in de prehistorie. Het geeft een bijzonder kijkje in het leven van toen, al is het natuurlijk wel de vraag in hoeverre het allemaal klopt met de werkelijkheid.

Ayla is een sympathieke hoofdpersoon. Ze is sterk en nieuwsgierig, wat helemaal niet past bij een Stam-vrouw. Toch probeert ze dat en juist dat gevoel, de behoefte om erbij te horen ondanks dat ze van nature zo anders is, is heel herkenbaar.

Het is een mooi verhaal, met goed uitgewerkte hoofdpersonen, ondanks dat je soms het gevoel hebt dat de karakters wel eens gebruikt worden alleen om een uitleg te geven over de geschiedenis. Op sommige moment heeft het meer weg van een geschiedenisboek dan van een roman. Gelukkig kun je die bladzijdes makkelijk overslaan om verder te gaan met het verhaal, want dat kan het wat langdradig maken. Zeker als je aan het herlezen bent.

Jammer is het open einde. Omdat je zo meeleeft wil je weten hoe het afloopt, en of Ayla ooit mensen van haar eigen stam tegenkomt. Dat zou normaal niet zo erg zijn (tenslotte, welke boekenwurm klaagt er nou als er meer boeken volgen op iets leuks?), ware het niet dat ik het volgende deel nogal teleurstellend vond. Maar daarover een andere keer meer...

Conclusie

Wel lezen:
- Als je behoefte hebt aan een setting is die anders is dan anders
- Als je meer wilt weten over de prehistorie
- Als je houdt van levensverhalen

Niet lezen:
- Als geschiedenis je echt niet kan boeien
- Als je even snel iets weg wilt lezen
- Als je een gruwelijke hekel hebt aan open eindes

Ik zeg: *** Aanrader.


Meer In mijn boekenkast:
- De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Charlaine Harris' "Shakespeare’s Landlord"
De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Gail Carriger's "Soulless"
De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Jacqueline Carey's "Kushiels Pijl"

0 reacties: