Weer een (kort) harige kwestie

"Het mag er af."

Het is niet mijn vaste kapster, anders had ze precies geweten wat ik bedoelde. Maar mijn eigen kapster is in Lelystad en aangezien mijn spiegelbeeld me die ochtend had toegeschreeuwd: "Haal het er af. NU!!" zit ik min of meer noodgedwongen bij een vreemde. Het was of dat, of er zelf de keukenschaar in zetten.

Nu kijkt het meisje me aan alsof ze denkt: "Daar heb je weer zo'n langharig muts die zegt dat het er af mag en vervolgens aangeeft dat het wel op de schouders moet blijven hangen." Zelf heeft ze de zijkanten opgeschoren en een mohawkje.

Ik snap wel hoe ze zich voelt. Ik heb altijd precies hetzelfde gevoel als vrouwen zeggen dat ze hun haar zo kort hebben geknipt terwijl ze het nog makkelijk in een staart kunnen doen. Dat is niet kort. Korter wellicht. Voor hun doen kort. Maar niet echt kort.

Enfin, ik dwaal af.

"Jup. Er af. Zeker niet langer dan dit."

Ik trek een pluk haar tot zo'n zeven centimeter boven mijn hoofd. Het gezicht van Mohawkje klaart op. Ze heeft door dat ik serieus ben. De bos haar die tot op dat moment al tussen mijn schouderbladen hangt, mag er af.

Bij de eerste knip doe ik mijn ogen dicht. Vroeger was het zo makkelijk om de schaar erin te laten zetten. Kort, korter, opgeschoren, het interesseerde me echt niet. Groeit toch wel weer aan. Nu doet het heel even pijn. Drie jaar lang opgespaard. Zo snel groeit het nou ook weer niet. Zodra de eerste pluk valt doe ik mijn ogen weer open. Er is geen weg terug.

Twintig minuten later sta ik buiten. Koude wind in mijn blote nekje, geen losfladderende haren meer die aan mijn labellolippen blijven plakken.  Die dag ben ik nog onzeker. Was dit nou wel zo'n goed idee?? 's Avonds smeer ik veel te veel shampoo op mijn hoofd en na het sporten probeer ik het niet meer aanwezige elastiekje uit mijn haar te trekken. Maar 's nachts slaap ik (en ook mijn wederhelft) kriebelvrij en als ik de volgende ochtend in de spiegel kijk, kijkt een fris, pittig koppie terug.

Jup. Dit was een goed idee.Meer harige kwesties:
- Nog steeds een harige kwestie
- Een harige kwestie

2 reacties:

robalberts zei

Het haren wassen, kammen of zelfs borstelen vind ik maar niets.
Zelfs het wassen met shampoo en drogen wil ik niet.

Mijn kapper krijgt dan ook steevast te horen dat ik dit jaar niet meer wil terugkomen.

Waarna de tondeuse zijn werk doet!

Vriendelijke groet,

Noortje Merks zei

Lekker makkelijk :)
Gelijk heb je!