De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Steven Brusts "The book of Jhereg"

Titel: The book of Jhegeg
Auteur: Steven Brust
Genre: Fantasy / Crime / Mystery
Taal: Engels
Aantal pagina's: 471
ISBN: 9780441006151

Waar gaat het over?

Dit is eigenlijk niet één boek, maar drie: Jhereg, Yendi en Teckla. Het zijn de eerste drie avonturen van Vlad Taltos, huurmoordenaar en beroepscrimineel op de wereld Dragaera. Met zijn familiar, de Jhereg Loiosh, en partner Kragar houdt hij zijn stukje van de criminele buurt in de hoofdstad draaiende, terwijl hij ondertussen "werk" aanneemt als huurmoordenaar en in leven probeert te blijven als hij het onderwerp is van een "werk"-contract. Wat niet altijd succesvol is.

Wat vind ik er van?

Je ziet het niet op de foto, maar de hoekjes van de kaft zijn zacht en omgekruld. In bijna alle pagina's zitten ezelsoren en de rug begint kaal te worden van al die keren dat ik het boek in mijn overvolle tas propte.

Ik vind het heerlijke boeken. Ondanks dat het fantasy is, met wat druppels science fiction, zijn het vooral de hoofdpersonen en de humor die het zulke leuke boeken maken. Deze eerstes drie boeken zijn in detective stijl, waarbij Vlad een manier moet zoeken om zijn doel uit te schakelen of uit te vinden wie het op zijn hoofd voorzien heeft. Vlad is droog en sarcastisch en ondanks zijn onsmakelijke beroep raakt je aan hen gehecht.

De boeken zijn niet grafisch, waarmee ik bedoel dat ondanks dat het feit dat Vlad een moordenaar is de rode draad is, er nauwelijks bloed en smerigheid aan te pas komt. Het gaat vooral om de planning, de uitvoering is meer globaal geschreven. Dit is dit eigenlijk de perfecte quote om een idee te krijgen van de schrijfstijl:

"No matter how subtle the wizard, a knife between the shoulder blades will seriously cramp his style"

Conclusie

Wel lezen:
- Als je van mysteries, detectives en/of crime houdt
- Als je van fantasy houdt
- Als je een voorliefde hebt voor anti-helden

Niet lezen:
- Als ik-perspectief niet jouw ding is
- Als je houd van lieve, mooie verhalen. Er wordt niet moeilijk gedaan over moord en doodslag, dus al te gevoelige zieltjes moeten er niet aan beginnen.
- Als je sarcasme niet kan waarderen

Ik zeg: ***** Kopen. Nu!


Meer In mijn boekenkast:
De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Cassandra Clare's "Clockwork Angel"
De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Julliet Marriliers "Zoon van de schaduwen"
De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Jean M. Auel's "De stam van de holenbeer"

0 reacties: