De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Katharine Kerrs "Zilverdolk"

Titel: Zilverdolk
Auteur: Katharine Kerr
Genre: Fantasy
Serie: Deverry, Eerste boek
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 416
ISBN: 9789024514960

Deze keer nog een lekkere fantasy, volgende maand eens iets anders: Een boek wat wel in mijn boekenkast staat, maar die ik eigenlijk helemaal niet leuk vond. En die dus ook een andere eigenaar mag krijgen :) Maar eerst deze "Zilverdolk":

Waar gaat het over?

Wanneer een jonge prins door een aantal foute beslissingen de dood van een jonge vrouw en haar geliefden op zijn geweten krijgt, zweert hij dat hij het goed zal maken. Zijn eed wordt gehoord door de heren van het Wyrd, het lot, en hij wordt veroordeeld tot eeuwenlang zwerven tot hij de mogelijkheid krijgt zijn fouten goed te maken. Door de eeuwen heen komt hij de herboren zielen van de vrouw -zijn vroegere geliefde- en de anderen die hij had kunnen redden tegen, maar nooit lukt het hem om alles recht te zetten. Dan komt hij Jill tegen, een jonge Zilverdolk -huurling- die samen met haar vader door Deverry reist. Kan hij nu wel de fouten uit zijn verleden goed maken?

Wat vind ik er van?

Het begint met de fout die de jonge prins maakt en gaat dan verder met het verhaal van Jill, wat de rode draad in het boek is. Tussendoor zijn er verschillende terugblikken naar het verleden waar de prins, die nu de kruidenmagiër Nevyn is, zijn fouten probeert goed te maken door de personen die nu de herboren zielen van zijn geliefden herbergen op het juiste pad te krijgen. Een heel interessant uitgangspunt dus.

Mocht dit wat verwarrend klinken in dit kleine stukje... dat kan. Hoewel het een goed geschreven boek is en het ook zeker een aanrader, is het moeilijk om er goed in te komen. Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar en omdat het ook niet de meest makkelijke namen zijn, raak je snel in de war. Het tabelletje aan het eind van het boek waarin de jaartallen met de namen van de personen staan is dan ook geen overbodige luxe.

Maar zit je eenmaal in het verhaal dan is het moeilijk om het boek neer te leggen en aan het eind van het boek verlang je naar meer. Wat gebeurt er met Jill en de woesteling Rhodry? Zal Nevyn het ooit goed kunnen maken? En wat zal er gebeuren met de Duistere magiër? Koop maar vast het tweede boek (en de vele die erop volgen) want je wil er meteen mee door.

Conclusie

Wel lezen:
- Als je houdt van een keltische sfeer
- Als je op zoek bent naar een bijzondere verhaallijn

Niet lezen:
- Als je snel afhaakt bij wat ingewikkeldere verhalen
- Als je wilt dat een boek een volledig afgerond einde heeft

Ik zeg: **** Doen!


Meer In mijn boekenkast:
De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Steven Brusts "The book of Jhereg"
De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Cassandra Clare's "Clockwork Angel"
De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Julliet Marriliers "Zoon van de schaduwen"


0 reacties: