Hoe gaat het nou met je boek?

"Zeg Noor..."

Ja?

"Dat boek van jou he..."

Ja?

"Is dat ondertussen al af?"

Ehm. Tja... eh... Ja en Nee.

"Huh? Hoe kan iets nou af zijn en toch niet?"

Nou, het verhaal is af,...

"Oh wat goe..."

... maar het boek nog lang niet.

"...d. Wacht. Nu snap ik het niet meer. Leg eens uit."

Kijk, het zit zo: Een tijd terug, een aantal maanden al eigenlijk, was het eerste concept af. Wat betekende dat het eigenlijke verhaal wat ik voor ogen had, met de belangrijkste subplots, verteld was. Maar ja, dat is een eerste conceptje he, dus ik wist toen al dat er heel veel verwijderd moest worden, of erbij moest, of gewoon worden herschreven. Zo werkt het nou eenmaal.

Dus ik begon aan mijn eerste editing ronde. Dat hielp enorm, want ineens had ik inzicht in de structuur, de dingen die misten of overbodig waren en extra informatie die ik nog moest hebben. En dan heb ik het nog niet eens over hele hoofdstukken die ik overnieuw wilden doen. Ik was happy, er kwam schot in de zaak!

"Dat klinkt wel heel positief!"

En toen lag het stil.

"Oh."

Lang.

"He bah. Waarom?"

Goede vraag. Er was iets mis mee, maar wat? Ik wist het niet. Zelfs met de ideeën die ik had om het aan te passen, was ik er niet tevreden mee. Dus liet ik het een tijdje sudderen. Dat werkte. Alleen kwam ik tot de ontdekking dat ik het vanuit een ander perspectief geschreven wilde hebben.

"Is dat erg?"

Op zich niet. Maar dat betekent dus wel dat ik alles -en dan bedoel ik ook echt het VOLLEDIGE boek- helemaal overnieuw moet gaan schrijven. En een verhuizing is niet echt bevorderlijk voor creativiteit. In mijn geval tenminste. Dus het gaat niet heel hard.

"Aha."

Juist. Nou ja. Vandaar.

Het verhaal is af.

Het boek alleen nog lang niet.


Meer geschrijf:
- De rode draad
- Wanneer ben je een schrijver? Als je van taart houdt
- Over het schrijven van een boek

0 reacties: