Over poldermeisjes

pol·der (de; m; meervoud: polders)
1 door dijken afgescheiden terrein, zodat het buitenwater kan worden gekeerd en het binnenwater (kunstmatig) kan worden afgevoerd
- http://www.vandale.nl/
Zusje en ik waren het voor de verandering eens helemaal met elkaar eens. We houden van Flevoland. Geen grote steden, allemaal lekker dorps (behalve dat Almere, maar daar hebben we het even niet over), open en groen. Nee, we snapten helemaal niks van die mensen die Flevoland zo saai vinden. Heerlijk toch? Al dat groen en al die rust?

De twintig minuten durende treinreis vanaf het laatste Almeerse station, dwars door die prachtige Oostvaardersplassen. Het laatste stuk A6 met vlakke polder aan beide zijden, bezaaid met rustig draaiende windmolens. Of het moment dat de A27 Utrecht verlaat en Flevoland inkomt. De bomen verdwijnen en de open lucht komt tevoorschijn. Vol met bollenvelden, ooievaars en haviken.

Prachtig en thuis.

Pa hoorde ons aan, rolde met zijn ogen en zei met een berustende zucht: "Jullie zijn ook echt een stel poldermeisjes." Wij grijnsden en knikten.

Nu is dit poldermeisje verhuisd van Lelystad naar Mijdrecht. Mijn geliefde Flevopolder heb ik moeten achterlaten voor de... jawel... Groot-Mijdrechtse polder.

De A6 en de A27 heb ik verruild voor de N201, die zich met een lichte buiging vanaf de A2 door de betoverende Vinkeveense plassen begeeft. Strakke stukken polder zijn veranderd in grilligere stukken land omzoomd met bomen. In plaats van bollenvelden zijn er koeien. In plaats van ooievaars en haviken, wilde ganzen en schapen. Groen, rustig en open lucht.

Prachtig en thuis.

Het poldermeisje blijft een poldermeisje.


Meer:
- Small things that make me happy: Zonsopkomst
- Oldtimers kijken
- Het is zo ver!

1 reacties:

Audrey zei

Leuk stuk! Read it with a smile :)