De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Christina Henrys "Alice"

Titel: Alice
Auteur: Christina Herny
Genre: Fantasy / Sprookje / Horror
Taal: Engels
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9780425266793

Waar gaat het over?

Lang geleden ging Alice naar de Oude Stad. Twee weken later dook ze weer op, zonder de vriendin waar ze mee ging, onder het bloed en bazelend over "Het konijn." Nu zit ze opgesloten, zonder enige herinnering wat er gebeurd is in de twee weken dat ze was verdwenen.

Dan ontstaat er brand in het gesticht en ze ontsnapt samen met Hatcher, de buurman die ze alleen maar kent van het gaatje in de muur en die zich alleen nog maar kan herinneren dat hij met een bijl in een plas bloed en dode lichamen werd gevonden.

Maar zij zijn niet de enige die ontsnappen. Zij zijn de enigen die het duistere wezen wat met hen mee kwam kunnen stoppen. Hun zoektocht naar het wezen leidt tot diep in de Oude Stad, waar Alice geconfronteerd wordt met de gruwelen uit haar verleden: De Catarpillar, de Cheshire Cat en niet te vergeten het Konijn, die nog steeds wacht op zijn Alice.

Wat vind ik er van?
In the hospital, there is a woman. Her hair, once blond, hangs in tangles down her back. She doesn’t remember why she’s in such a terrible place. Just a tea party long ago, and long ears, and blood…
Dit is een quote uit de omschrijving van het boek en die trok al mijn aandacht voordat het boek uit was. Ook de teaser, het eerste hoofdstuk dat al online stond, was veelbelovend. Beklemmend en intrigerend. Tja, jullie kennen mijn voorliefde voor duistere sprookjes, dus ik kon niet wachten tot deze interpretatie van Alice in Wonderland in mijn brievenbus belandde.

Helaas was het eerste hoofdstuk ook meteen het beste. Vanaf het moment dat ze ontsnappen is het beklemmende gevoel weg. Er worden wel pogingen gedaan om het terug te krijgen en er komen een paar gruwelijke beelden voor in het boek, maar het blijft allemaal een beetje abstract. Zeker tegen het eind, als de Jabberwock iedereen in de Oude Stad heeft vermoord en het bloed letterlijk door de straten stroomt, wordt het zelfs een beetje absurd.

Het is een lange continue zoektocht, met alleen in het begin een kleine adempauze. Daardoor wordt de liefde tussen Alice en Hatcher afgeraffeld. De sterke Jabberwock wordt op een kinderlijk eenvoudige manier door de onervaren Alice in de val gelokt en de langverwachte confrontatie met het Konijn is een kleine anti-climax. Neem daarbij nog de enorme lading open eindjes en het is eigenlijk een flinke tegenvaller.

Conclusie

Pluspunten:
- Makkelijk geschreven

Minpunten:
- Heel veel open eindjes aan het einde
- Anti-climax bij de langverwachte confrontaties
- Het beloofde horror gevoel is nauwelijks aanwezig

Ik zeg: * Meh.


Meer Boekenwurmen:
- De Boekenwurm: En zij leefden niet zo lang en ongelukkig
- De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Steven Brusts "The book of Jhereg"
- De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Cassandra Clare's "Clockwork Angel"

0 reacties: