De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Laini Taylors "Daughter of smoke and bone"

Titel: Daughter of smoke and bone
Auteur: Laini Taylor
Genre: Fantasy
Serie: Daughter of smoke & bone, #1
Taal: Engels
Aantal pagina's: 418
ISBN: 9780316133999

Waar gaat het over?

Karou leeft een dubbelleven: In het ene leven is ze een kunststudente in Praag die haar dagen schetsend doorbrengt in het gezelschap van haar beste vriendin Zuzanna, terwijl ze roddelen over Karous vreselijke ex. Niemand weet dat haar blauwe haar zo uit haar hoofd groeit en dat de fantastische figuren die ze in haar schetsboek tekent de wezens zijn die ze beschouwd als de enige familie die ze heeft.

Na een routineklusje voor Brimstone, de Chimaera die al haar hele leven voor haar zorgt, komt haar hele leven op zijn kop te staan. Eerst wordt ze aangevallen door iets wat niks anders kan zijn dan een engel en wanneer ze in haar gewonde, versufte staat Brimstone volgt door de deur die altijd voor haar verboden was, komt ze er achter dat er een hele wereld is waar ze niks vanaf wist.

Brimstone is woedend en gooit haar op straat. Maar er komt geen kans meer om het goed te maken: Een paar dagen later worden alle toegangspoorten tot Brimstones winkel verwoest. Karou heeft geen idee wat er met haar familie gebeurd is of hoe ze terug moet komen, maar ze weet wel dat de engel, een Seraphin, er iets mee te maken heeft. Ze gaat op zoek naar een manier om haar familie terug te vinden.

Dan loopt ze de Seraphin, Akiva, weer tegen het lijf en komt ze terecht in de eeuwenlange oorlog tussen de Chimaera en Seraphin. Maar wie -of wat- is zij zelf? En wat is de connectie die ze voelt met Akiva?

Wat vind ik er van?

Een toppertje. Een originele setting in het mooie Praag en een fijne schrijfstijl. Je kan je goed inleven in Karou en ze blijft sympathiek. Haar keuzes voelen logisch en dat is best knap, aangezien ze het zelfs zelf niet eens is met de dingen die ze voor Brimstone doet.

De relatie tussen Karou en Akiva is een belangrijke drijfveer in het verhaal, maar het is fijn dat er niet de nadruk op wordt gelegd. Het is geen liefdesverhaal met een achtergrond, het is een goed geschreven fantasy waar een deel rust op een relatie tussen de hoofdpersonen.

Het is wel die-hard fantasy. Niet het soort die zich in een andere menselijke wereld afspeelt, of waar magie voorkomt, of waar er vampieren rondlopen of mensen met vleugels. Het begint in onze eigen wereld. Dat wel. Maar uiteindelijk gaat het verhaal verder in de wereld van de Chimeara die in sommige gevallen niks menselijks hebben. Jullie weten ondertussen al dat ik er van hou, maar wellicht dat het voor de gematigde fantasy liefhebber wat lastig inleven is.

Maar wat voor mij de doorslag geeft is de schrijfstijl. Karous eenzaamheid springt op sommige momenten bijna van de pagina en de beschrijvingen zijn prachtig en gevoelig. Dat maakt het meer dan alleen een spannend verhaal.

Conclusie

Pluspunten:
- Een interessant en origineel verhaal
- Hoofdpersonen zijn sympathiek en je leeft echt met ze mee
- Mooi geschreven

Minpunten:
- Je moet de rest van de serie lezen om te weten hoe het verhaal verder gaat.
- Het is geen happy ending. Eigenlijk is er dus helemaal geen echte ending, maar het einde dat er is, is zeker niet happy.
- Vooral leuk die-hard fantasy liefhebbers of mensen die geen moeite hebben zich voor te stellen dat een vrouw met het onderlijf van een slang mooi kan zijn.

Ik zeg: **** Doen!


Meer In mijn boekenkast:
- De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Christina Henrys "Alice"
De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Steven Brusts "The book of Jhereg"
De Boekenwurm: In mijn boekenkast - Cassandra Clare's "Clockwork Angel"
0 reacties: