Houten bruiloft

Vandaag zouden Pat en ik alweer vijf jaar getrouwd zijn. Nog steeds is het een bijzondere dag. Mooi. Pijnlijk. Nog steeds.

Maar vijf jaar... vijf jaar voelt zo lang. Veel is er veranderd, veel ook niet. Maar vijf jaar... Aan de ene kant is het makkelijker geworden. Makkelijker te dragen. Aan de andere kant... juist niet. Het missen lijkt niet minder te worden. Maar na vijf jaar, dan is het wel eens tijd om verder te gaan toch? Ik bedoel, op een gegeven moment is dat rouwproces wel voorbij toch? Slikken en weer doorgaan?

En toch lukt dat niet. Niet helemaal. Met sommige dingen wel. Mijn achternaam is weer mijn meisjesnaam. Dat was een hele moeilijke beslissing. Maar de man wiens naam ik aan had genomen was er niet meer. Door die naam bleef ik me "die weduwe" voelen. In het begin was dat goed. Maar later niet meer. Later was het gewoon een pijnlijke herinnering in plaats van een mooie. Dus ik werd weer Merks.

De trouwring verhuisde naar de andere hand. Heel bewust. Want echt getrouwd ben ik niet meer. Maar ik draag hem nog wel, want ergens blijf ik getrouwd.

En dat is soms allemaal reteverwarrend. Want is dit allemaal eigenlijk wel normaal? Eigenlijk wil ik het niet weten. De enige keer dat ik die vraag durfde te stellen in een lotgenotenforum (echt, breek me de bek niet open over die onzin) kreeg ik vooral de melding dat ze daar eigenlijk nog nooit over hadden nagedacht, maar dat ze het zelf niet zouden doen. Ik heb het uiteraard wel gedaan. Omdat ik dat zo voelde.

Maar ik blijf het me afvragen. Is het raar dat ik mezelf niet getrouwd vindt maar eigenlijk soms nog wel? Dat ik best weer opnieuw zou willen trouwen? Ooit. Over een tijdje. Is het niet vreemd dat ik mijn trouwring überhaupt nog draag? Dat ik op deze dage een blog wijdt aan onze mooie dag, ook al is die al zo lang geleden?

Dan bedenk ik me dat het verdorie mijn blog is en dat ik mag schrijven wat ik wil. Dat het verdorie mijn leven is en dat ik mag voelen wat ik wil.

En wat ik voel is nou eenmaal reteverwarrend.


Meer:
- Zijden bruiloft
- Leren bruiloft
- Kartonnen bruiloft

0 reacties: